Domů DOMÁCNOST Nedaří se Vám připravit lahodnou rýži, neboť ať děláte, co děláte, vždy...

Nedaří se Vám připravit lahodnou rýži, neboť ať děláte, co děláte, vždy ji převaříte? Zde je pár tipů, jak docílit lahodné a nadýchané rýže!

Nezáleží na tom, jak ji budete jíst – či jako základ jídla, nebo přílohu – rýže je základní surovinou bez které se ve svém životě neobejdete. S jednou jednoduchou metodou přípravy můžete tuto lahodnou surovinu připravit chutně a takřka k jakémukoliv pokrmu.

Rádi byste si doma připravili rýži, ale vždy, když jste se o to pokusili, rýže skončila rozvařená a nepoužitelná? Tento rychlý a snadný recept Vám poskytne pár tipů a triků a zkrátka ten nejlepší způsob, jak tuto surovinu připravit lahodně!

Jak si připravit dokonalou bílou rýži ve 4 krocích?

Podívejte se na tuto rychlou ukázku základů, jak si připravit dvě porce načechrané bílé rýže. Chcete-li vytvořit větší dávku tohoto receptu, jednoduše přidávejte 2 šálky vody pro každý 1 šálek rýže. Jakmile budete mít hotovou rýži, můžete si ji pak okořenit přidáním různých omáček, koření, zeleniny a masa.

Co budete potřebovat?

  • 2 šálky vody
  • 1/4 ČL soli
  • 1 šálek bílé rýže

Krok 1: Dejte vařit vodu.

Začněte tím, že si 2 šálky vody v krytém hrnci přivedete k varu. Jamile voda dosáhne bodu varu, přidejte 1/4 ČL soli a 1 šálek bílé rýže.

Poznámka! Chete-li si připravit rýže více, vždy se držte tohoto poměru!

Doporučení! Chcete-li zvýšit chuť rýže, zaměňte 2 šálky vody za 2 šálky vývaru (zeleninového, kuřecího, nebo hovězího).

Krok 2: Nechte rýží vařit.

Zaryjte hrnec a nechte rýži vařit po dobu 18-20 minut. Ať je to lákavé sebevíc, zkuste rýži nemíchat a nezvedat víko, zatímco se rýže vaří.

Doporučení! Při znovuohřevu zabráníte vysušení vařené rýže tím, že k ní přidáte trochu vody. V mikrovlnné troubě byste rýži měli ohřívat ideálně po dobu 1 až 1 a 1/2 minuty.

Krok 3: Nechte rýži odležet.

Jakmile rýže vypadá jako načechraná, můžete ji odstranit ze sporáku a nechat stranou odležet po dobu cca 5 minut. Tento proces chlazení umožňuje rýži odvést páru a stát se lahodnou a měkkou – ale ne příliš měkkou! Přesně o tuto konzistenci všichni usilujeme!

Doporučení! Nevyhazujte zbytky uvařené rýže! Uvařenou rýži můžete skladovat ve vzduchotěsných nádobách až po dobu 6 dnů po jejím uvaření.

Krok 4: Podávejte nadýchanou a lahodnou rýži.

Dodejte rýži její dokonalou strukturu tím, že ji nadýcháte pomocí vidličky.

Doporučení! Před podáváním rýži posypte 1/2 šálku nakrájených bylin. Doporučujeme zvolit čerstvý nadrobno nasekaný koriandr, či petrželku.

Kam dál?

Když vaříte těstoviny, cedíte je, a zbavujete se tak veškeré zakalené vody? Zde je zcela zásadní důvod, proč byste to už nikdy neměli udělat!

Toto by měl vědět každý! 9 Věcí v domácnosti, které byste měli čistit každý den!

Víte, jak kouzelná je potravinová fólie? Zde je 14 triků, jak efektivně tuto fólii využít v domácnosti!

16 potravin, které mohou vydržet daleko déle, než si myslíte. Musíte jen znát ty správné triky!

Milujete Vaši mikrovlnku? Zde je 9 věcí, které byste do ní nikdy neměli umisťovat!

Další články