David Hampl
3 června, 2019

Snažíte se jíst zdravě, ale zároveň si nedokážete čas od času odpustit něco smaženého? Všichni to známe. Křupavý řízeček je prostě výtečný, i když víme, že nám vůbec neprospívá a ohrožujeme tím své zdraví a dobrou kondici. Ale co kdybychom vám poradili recept, který chutná velice podobně, ale určitě je mnohem zdravější než klasický řízek?

Myslíte, že je to nemožné? Co takhle vyzkoušet řízek ze zelí? Je křupavý, chutný, dozlatova upečený, a přitom je uvnitř zelenina! Zelí patří k jedněm z nejzdravějších potravin vůbec. Je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, a i při tepelné úpravě si tyto skvělé vlastnosti zachovává. Zkuste si na příští víkend připravit namísto klasického řízku řízek ze zelí a budete naprosto šokováni, že rozdíl skoro nepoznáte!

Řízek ze zelí

Na přípravu tohoto křupavého a chutného zázraku budete potřebovat:

  • 1 menší hlávku zelí
  • 3 vejce
  • strouhanku
  • sůl, pepř, olej

Tajemstvím úspěchu je především dobře nakrájené zelí. Košťál nesmíte zcela odstranit, jinak by se zelí při smažení rozpadlo a nevytvořilo by hezké řízečky. Proto zelí nakrájejte na měsíčky tak, aby se vám dobře obalovaly a snadno se propekly.

Kousky zelí je třeba po dobu pěti minut blanšírovat v osolené vroucí vodě. Zelí rychle změkne a bude prakticky připraveno ke konzumaci. Smažením, se už pouze dodělá a bude mít pak příjemnou konzistenci na skus. Jakmile máte řízky ze zelí nachystány, osolte je a případně i opepřete dle vaší chuti. Obalte zelí v mouce a odložte stranou. V misce si rozšlehejte vejce a lehce osolte, v jiné míse si rozprostřete strouhanku. Postupně obalujte kousky ve vejci a poté ve strouhance. Obalování můžete ještě jednou zopakovat, pokud se vám zdá, že nejsou kousky dobře obalené nebo vám zbylo vejce.

Na pánvi si rozpalte olej, ideálně takový, který je vhodný na smažení, teplotu korigujte tak, aby nedocházelo k přepalování tuku. Postupně smažte jednotlivé řízky, dokud nezezlátnou. Na ubrousku můžete nechat odkapat přebytečný tuk a poté ihned servírujte.

Žijte zdravěji

Řada lidí se vymlouvá, že se nedá žít zdravě a zároveň jíst chutně. To je ale omyl. Na tomto receptu je hezky vidět, že i nezdravé jídlo se dá vmžiku proměnit v o mnoho zdravější pokrm, který však nechutná o nic hůř. Kdo chce, ten si cestu najde.

A podobně to platí u celé řady jiných receptů. Často stačí vyměnit jednu nebo dvě ingredience a původně tučný pokrm se snadno dá proměnit ve zdravé a lehké jídlo. Co třeba namísto majonézy v receptech využít jogurt nebo namísto másla použít smetanový sýr? Možností je hodně a není nutné se vždy jen pečlivě držet zavedených receptur. Odměnou vám bude lepší pocit ze sebe sama, snadnější udržování hmotnosti, silnější zdravý a také koneckonců i nové recepty, kterými okouzlíte nejen rodinu, ale i známé a přátele.

Sdílejte článek