David Hampl
14 května, 2019

Kdo by odolal nakládaným okurkám? A když jsou ještě dobře ochucené a křupavé? Jenže udělat takové není vždy snadné. Každý má svůj vlastní osvědčený recept, ale ne vždy se povedou tak, jak bychom si přáli. Na vině může být nevhodný poměr ingrediencí, špatná doba zavařování, nekvalitní okurky…. S tímto receptem bude ale výsledek vždy famózní. Okurky budou přesně takové, jaké mají být. S každým kousnutím křupnou a jejich příjemně nakyslá chuť poškádlí vaše chuťové pohárky.

Nejlepší nakládané okurky

Už se vám na takové nakládané okurky sbíhají sliny stejně jako nám? Tak pojďme na přípravu! Budete potřebovat jen několik základních ingrediencí:

  • okurky – vybírejte skutečně kvalitní, čerstvé a ideální velikosti – ani velké ani malé
  • 2 lžíce soli
  • 5 lžic cukru
  • 1,5 lžíce citronové šťávy, ocet
  • listy černého rybízu a křen, bobkový list, kopr, kuličky černého pepře, česnek

Některé ingredience vám mohou připadat trochu netradiční, ale uvidíte, že v nálevu hrají svou roli a dodají okurkám nezaměnitelnou chuť. Toto množství vystačí na 3 litry nálevu. Pokud potřebujete více, poměrově množství upravte.

Příprava

Na spodek zavařovací nádoby vložte kousek křenu, několik listů rybízu a hrst kopru. Poté přidejte 2-3 stroužky česneku, bobkový list a několik kuliček černého pepře. Zbytek sklenice naplňte nakládacími okurkami. Plňte je až po okraj, při vaření se celá náplň malinko zmenší a sesune dolů. Okurky by však stále kolem sebe měly mít trochu místa, aby se do mezer dostalo dost nálevu.

Nyní celou sklenici zalijte vroucí vodou, nechte odstát a poté slijte pryč. Poté postup opakujte a tuto vodu poté slijte do hrnce, kde připravíme nálev. Ve vodě rozpusťte cukr, ocet a citronovou šťávu. Zvolna přiveďte celou směs k varu, aby se cukr zcela rozpustil, ale poté ihned sundejte z plamene. Směsí nyní zalijte všechny sklenice s okurkami. Nyní již jen okurky klasicky zavařte. Během několika minut máte hotovo.

A výsledek?

Těšit se můžete na skutečně delikátní zážitek. Okurky budou tak akorát. Mírně kořeněné, čerstvé a křupavé. Nádherně doplní jakékoliv jídlo a dodají mu chuť a šmrnc. Hodí se zejména jako skvělý doplněk na zimu, kdy je čerstvé zeleniny a salátů méně a k jídlu chybí nějaké oživení. Ale i přes léto si ve vaší kuchyni najdou své místo. Dokážete so představit grilování bez nakládaných okurek? Něco by tomu přeci jen chybělo.

Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, zda dokáže konkurovat vašemu tradičnímu rodinnému receptu. Možná zjistíte, že se tento recept stane vaším novým evergreenem, který se bude předávat z generace na generaci. A pokud vás neosloví, nevadí, alespoň víte najisto, že váš recept je tedy skutečně ten nejlepší a nemusíte hledat žádný jiný. Už jen proto si tyto křupavé okurčičky zkuste připravit také.

Sdílejte článek