Nejlepší bábovka pod sluncem, která se vyrovná i té z pekárny! Naučte se tento recept a budete hvězdou své domácnosti!

Je těžké najít někoho, kdo nemá rád makové koláče. O to těžší je najít někoho, kdo nemá rád bábovku. Pokud zkombinujete bábovku a mák, pak Vám může vyjít opravdu nejlepší koláč na světě. A ten je ideální pro jakoukoliv příležitost.

Dříve, než začneme koláč připravovat, je dobré zapamatovat si, že mák má významné účinky na naše zdraví. Zrníčka máku obsahují velké množství bílkovin, sacharidů, vlákniny, vitamínů A, C, E a B, ale i fosfor, hořčík, draslík, sodík, vápník, selen, mangan, železo, měď a zinek. Pokud máte problém s vypadáváním vlasů, lámáním nehtů či pokožkou, mák je ideální surovina do Vaší nejbližší pečené sladkosti.

Co budete potřebovat

Čtěte také: Nikdy jsem v obchodě nevěděla, jaké banány mám koupit, aby byly zralé. Tento obrázek mi však vše vysvětlil

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 200 g celého máku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 PL prášku do pečiva
  • vlašské ořechy dle chuti

Jak na to?

Nechte v hrnci uvařit vodu a nasypte do ní mák. Nechte ho přejít varem asi 5 minut a pak přikryjte pokličkou, aby nabobtnal. Takto mak nechte přibližně 10 minut a poté jej přefiltrujte přes sítko.

Mezitím si rozšlehejte žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Do této směsi přidejte nabobtnalý mák.

V další nádobě smíchejte mouku a prášek do pečiva. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Mouku přidejte do žloutkově makové směsi a důkladně vymíchejte ručním mixérem. Vyšlehané bílky zapracujte do směsi už jen vařečkou.

Bábovkovou formu si vymažte máslem a vysypte moukou a vylijte do ní těsto. Na vrch můžete nasypat vlašské ořechy. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 30-40 minut.

Po vychladnutí podávejte posypané práškovým cukrem. Přejeme dobrou chuť!

Podrobný video návod sledujte zde: