David Hampl
17 června, 2019

Pokud občas sledujete nejrůznější kuchařské show nebo kulinářské soutěže, asi víte velmi dobře, jak moc se cení domácí knedlíky. Řada lidí opovrhuje těmi kupovanými a tvrdí, že dokud neumí kuchař udělat domácí knedlíky, pak není žádným kuchařem, ale obyčejným amatérem. Jak jste na tom vy? Děláte domácí knedlíky nebo je kupujete v supermarketu, protože se domníváte, že by vám to zabralo hrozně moc času, a ještě ke všemu by se vůbec nemusely povést?

Vaše obavy úplně chápeme. Udělat dobrý a chutný knedlík není zas taková hračka. Naštěstí ale existuje recept, který zvládnete udělat i vy a výsledek bude vždy dokonalý. Na tomto receptu prostě není co zkazit a troufnout si na něj může i úplný začátečník. Jedná se o hrníčkové knedlíky ze staršího pečiva, kde vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Konečně pokoříte tu vzdálenou kuchařskou metu a připravíte domácí knedlík. A navíc spotřebujete i staré pečivo, které by jinak s největší pravděpodobností letělo do koše. To zní docela dobře, ne?

Jak na to

Jak jsme již říkali, příprava je snadná a zvládne ji opravdu každý. Připravte si tyto ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 rohlíky
  • Sůl, sádlo nebo máslo na vymazání hrnků

Začneme tak, že do mísy prosejeme mouku a sůl. Je důležité tento krok nepřeskočit, protože jen tak se nám do mouky dostane dost vzduchu, aby byly knedlíky kypré a nadýchané. V jiné misce vyšlehejte žloutky s mlékem a poté do této směsi pomalu přisypávejte mouku. Vzniknout by mělo řídké těsto.

Na kostičky si nakrájíme staré pečivo (mohou to být i housky nebo bagety) a pomalu vmícháme do těsta. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opět je pomalu vmícháme do těsta. Dbáme, aby si zachovalo nadýchanou konzistenci a mícháme tedy jen tak moc, jak je to nezbytně potřebné.

Nachystáme si 3-4 hrnečky dle velikosti a množství těsta. Vymažeme je máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou. Vymazání proveďte zodpovědně, aby vám poté šly knedlíky dobře vyklopit a nepotrhaly se. Naplňte je těstem přibližně do dvou třetin. Musíte počítat s tím, že těsto zvětší svůj objem.

Nyní si připravte vodní lázeň, do které hrnky postavíte. Voda by však neměla sahat výše než je polovina hrnků. Vařte v této vodní lázni přibližně po dobu 25-35 minut. Opět záleží především na velikostí hrnků. Že máte hotovo poznáte tak, že se na hrnku vytvoří velká čepice, která je na omak tuhá. Do hrnku také můžete zkusit strčit špejli a je-li po vytažení suchá jen s několika drobečky, máte hotovo.

Nechte vychladnou a poté opatrně vyklopte. A knedlíky jsou hotové. Krájejte je na kolečka tak, jak jste zvyklí, a výsledný pokrm můžete ještě ozvláštni čerstvou petrželkou.

Zvládne to každý

Tyto hrnkové knedlíky jsou skutečně snadné a už napoprvé bude výsledek skvělý, tím si můžete být jisti. Zachutnají vám k jakémukoliv pokrmu a každá návštěva bude obdivovat vaše kulinářské umění.

Sdílejte článek