Nejlepší hrnkové knedlíky všech dob. Zvládne je opravdu každý a od té doby již nebudete dělat jiné. Proč se trápit s klasickými recepty, když to jde mnohem jednodušeji? Stačí pár věcí a příloha k omáčce je hotova -
Menu

Nejlepší hrnkové knedlíky všech dob. Zvládne je opravdu každý a od té doby již nebudete dělat jiné. Proč se trápit s klasickými recepty, když to jde mnohem jednodušeji? Stačí pár věcí a příloha k omáčce je hotova

Pokud občas sledujete nejrůznější kuchařské show nebo kulinářské soutěže, asi víte velmi dobře, jak moc se cení domácí knedlíky. Řada lidí opovrhuje těmi kupovanými a tvrdí, že dokud neumí kuchař udělat domácí knedlíky, pak není žádným kuchařem, ale obyčejným amatérem. Jak jste na tom vy? Děláte domácí knedlíky nebo je kupujete v supermarketu, protože se domníváte, že by vám to zabralo hrozně moc času, a ještě ke všemu by se vůbec nemusely povést?

Vaše obavy úplně chápeme. Udělat dobrý a chutný knedlík není zas taková hračka. Naštěstí ale existuje recept, který zvládnete udělat i vy a výsledek bude vždy dokonalý. Na tomto receptu prostě není co zkazit a troufnout si na něj může i úplný začátečník. Jedná se o hrníčkové knedlíky ze staršího pečiva, kde vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Konečně pokoříte tu vzdálenou kuchařskou metu a připravíte domácí knedlík. A navíc spotřebujete i staré pečivo, které by jinak s největší pravděpodobností letělo do koše. To zní docela dobře, ne?

Jak na to

Jak jsme již říkali, příprava je snadná a zvládne ji opravdu každý. Připravte si tyto ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 rohlíky
  • Sůl, sádlo nebo máslo na vymazání hrnků

Začneme tak, že do mísy prosejeme mouku a sůl. Je důležité tento krok nepřeskočit, protože jen tak se nám do mouky dostane dost vzduchu, aby byly knedlíky kypré a nadýchané. V jiné misce vyšlehejte žloutky s mlékem a poté do této směsi pomalu přisypávejte mouku. Vzniknout by mělo řídké těsto.

Na kostičky si nakrájíme staré pečivo (mohou to být i housky nebo bagety) a pomalu vmícháme do těsta. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opět je pomalu vmícháme do těsta. Dbáme, aby si zachovalo nadýchanou konzistenci a mícháme tedy jen tak moc, jak je to nezbytně potřebné.

Nachystáme si 3-4 hrnečky dle velikosti a množství těsta. Vymažeme je máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou. Vymazání proveďte zodpovědně, aby vám poté šly knedlíky dobře vyklopit a nepotrhaly se. Naplňte je těstem přibližně do dvou třetin. Musíte počítat s tím, že těsto zvětší svůj objem.

Nyní si připravte vodní lázeň, do které hrnky postavíte. Voda by však neměla sahat výše než je polovina hrnků. Vařte v této vodní lázni přibližně po dobu 25-35 minut. Opět záleží především na velikostí hrnků. Že máte hotovo poznáte tak, že se na hrnku vytvoří velká čepice, která je na omak tuhá. Do hrnku také můžete zkusit strčit špejli a je-li po vytažení suchá jen s několika drobečky, máte hotovo.

Nechte vychladnou a poté opatrně vyklopte. A knedlíky jsou hotové. Krájejte je na kolečka tak, jak jste zvyklí, a výsledný pokrm můžete ještě ozvláštni čerstvou petrželkou.

Zvládne to každý

Tyto hrnkové knedlíky jsou skutečně snadné a už napoprvé bude výsledek skvělý, tím si můžete být jisti. Zachutnají vám k jakémukoliv pokrmu a každá návštěva bude obdivovat vaše kulinářské umění.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Ochutnejte moučník s citronem a vanilkou, je nejoblíbenějším dezertem na…

Máte rádi moučníky, ale nenapadá vás nic, do čeho se momentálně pustit? Chcete překvapit své blízké a přátele něčím výjimečným?…
RECEPTY

Takto vyrobíte až 5 kg univerzálního domácí koření na celý…

Žádné jídlo se dnes neobejde bez koření. Jedině to mu dá požadovanou chuť, která se příjemně rozvine ve vašich ústech.…
RECEPTY

Tato vajíčková pomazánka s cibulkou je tak dobrá, že díky…

Hledáte tip na rychlou a zároveň chutnou studenou večeři? Pokud ano, není špatné vsadit na osvědčenou klasiku. Tedy na jídlo,…
RECEPTY

Vše, co potřebujete, je jedna tajná přísada, abyste si doma…

Pečené kuře je klasickým receptem, který se snadno připravuje a samotný výsledek ohromí každého. Existuje řada modifikací, které se následně…
RECEPTY

Celý svět blázní po receptu na tento výborný Švédský cheesecake!…

Blíží se Vánoce a to znamená, že většina hospodyněk by pomalu ale jistě měla začít myslet na cukroví a různé…
RECEPTY

Maminčin recept na nejlepší palačinky, s těstem totiž udělá TOHLE.…

Každý zná palačinky a většina z nás si je doma také pravidelně dělá, podle osvědčeného receptu. Věděli jste ale, že jsou…