Velikonoce se blíží a s nimi také velké množství vynikajícího jídla. Jde o období (podobně jako Vánoce), kdy mnoho lidí připravuje speciální pokrmy. Velikonoční šunka je skvělou možností, jak nasytit celou rodinu. Musíte ji ovšem připravit dobře, abyste si všichni pochutnali a oslavili Velikonoce ve velkém jako obvykle. Jak ji připravit nejlépe podle profesionálních šéfkuchařů? Není na tom nic těžkého, ale musíte si vybrat kvalitní kus masa, správně ho uvařit a také dochutit kořením.
Základní příprava velikonoční šunky
V první řadě začněte s přípravou o den dříve. Uvařte ji minimálně den předtím, než si na ní chcete pochutnat. Namočte ji na noc, abyste z ní dostali přebytečnou sůl. Před namáčením nezapomeňte naříznout kůži s spodní tukovou vrstvu šunky. Šťávu, do které ji namočíte, můžete obohatit o česnek a bílé víno, které masu dodají naprosto jedinečnou a velmi jemnou chuť.
Mnoho lidí dává šunku do tlakového hrnce, ale to je velká chyba. Maso potřebuje dost času na to, aby se uvařilo přirozeně. Vezměte velký hrnec a vařte ji společně s cibulí, pepřem a bobkovým listem. Nevíte, jak dlouho šunku vařit? Existuje na to jednoduchý trik. Vařte ji po tolik hodit, kolik šunka váží. Jestli má pět kilogramů, vařte ji po dobu 5 hodin. Doba vaření je velmi důležitá, protože díky tomu získáte nejlepší chuť a nemusíte se obávat zdravotních problémů po konzumaci.
Triky pro dokonalou šunku
Při výběru se dívejte na tradičně sušenou šunku, protože obsahuje dusičnan sodný a dusitan sodný, které prodlouží její životnost. Šunka by také správně měla obsahovat asi 7 procent soli a maximálně 25 procent tuku. Síla tuku by měla být asi 2 centimetry. Myslete na to, že levnější šunky budou obsahovat nižší podíl masných bílkovin. Díky tomu si neužijete tolik chuti ani živin.
Pamatujte si také, že tradičně uzená šunka by se neměla skladovat v lednici a během vaření vždy použijte jen mírný oheň. Uvařenou šunku ovšem skladujte v lednici před konzumací a pracujte s ní stejně jako s jinými kusy masa. Mnoho lidí se obává bakterií, které se mohou nacházet v mase. Když ji uvaříte správně a budete ji vařit dostatečně dlouho, všechny je zničíte a nemusíte se jich obávat. Proto je důležité ji vařit podle toho, kolik váží.
Jaký druh šunky je nejlepší pro domácí přípravu?
Nejlepší šunka na Velikonoce je rozhodně selská šunka, která byla tradičně vyuzená. Vydrží až šest měsíců a přinese vám velmi dobrou uzenou a kouřovou chuť. To je její obrovská výhoda oproti jiným druhům. Vždy je nejlepší zajít za tradičním řezníkem, poradit se a koupit si kvalitní šunku. Jde o jídlo na sváteční příležitost a pochutná si na ní hodně lidí, takže se vám nevyplatí na ní šetřit. Zkušený řezník vám jistě také poradí, jak ji správně skladovat.
Zdroj: tudasfaja.com