Tiramisu je italský vícevrstvý dezert, který se skládá ze sýra mascarpone, kávy (obvykle espresso), slepičích vajec, cukru, piškotů a alkoholu.
Říká se, že pokud jste v Itálii neochutnali tiramisu, jako byste tam ani nebyli. Název dezertu v doslovném překladu znamená „Pluji“. Pokud tedy chcete, aby Vás chuťové buňky nadnášali s tímto sladkým pokušením, vyzkoušejte si připravit následující recept. Vaše rodina Vám za to určitě poděkuje expresním zkonzumováním celého dezertu!
Čtěte také: 3 ingredience, které dokáží vyléčit ucpané tepny, tuk v krvi a infekce!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Klasická výroba této lahůdky je trochu náročná a vyžaduje zkušenosti, mnoho poznatků a poměrně drahé ingredience. Proto Vám navrhujeme, abyste se tím nezatěžovali a připravili si jednodušší, ale o nic méně chutnější verzi z běžně dostupných a cenově výhodných produktů.
Co budete potřebovat?
- 200 g jakýchkoliv piškotů (nejlépe podlouhlých)
- 200 g nízkotučného jemného tvarohu
- 100 g smetany
- 50 g cukru
- 1 šálek kávy
- 1 pohárek krémového likéru
- 1 balení vanilkového cukru
- kakao, nebo nastrouhaná čokoláda dle chuti
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
- Tvaroh, smetanu, obyčejný a vanilkový cukr si důkladně smíchejte a vymíchejte do jednotné konzistence.
- Uvařte si šálek silné kávy – bez cukru. Po tom, co se káva vychladí, přidejte do ní likér např. Baileys nebo Amaretto. V krajní situaci můžete použít i koňak.
- Piškoty namočte na 5 sekund do směsi kávy a likéru.
- Následně si do dezertní misky, nebo sklenice střídavě navrstvěte piškoty a krém.
- Takto připravený dezert tiramisu vložte do chladničky nejméně na 3 hodiny, nejlépe na celou noc. Během této doby se v dezertu propojí všechny chutě a Vám už jen zbyde úkol ozdobit horní vrstvu kakaovým práškem nebo tmavou čokoládou.
Přejeme Vám dobrou chuť!