David Hampl
13 prosince, 2019

Čeká vás oslava nebo jiná zvláštní příležitost? Chcete svým dětem připravit senzační dort, na který budou rádi vzpomínat? Příprava je možná trochu náročnější, ale s trochou vůle a šikovných rukou, jde vždycky všechno.

Zázrak z Kyjeva

Tento „Kyjevský dort“, který byl podle legendy vynalezen spontánně, se stal po mnoho let charakteristickým znakem stejnojmenného města, Kyjeva. I přesto, že jeho příprava je poněkud složitější, zkouší si ho doma připravit čím dál více lidí. Pokud budete postupovat podle našeho receptu, podaří se i vám vytvořit si doma mistrovské dílo.

Příprava je snadná

Připravte si: 4 vejce, 45 g mouky, 180 g lískových ořechů, cukru 220 g, 1 špetku soli a 5 g vanilky. Pro náplň: 150 ml mléka, 150 g cukru, 250 g másla, 1 vejce, 2 lžíce koňaku, 1 špetku soli, 5 g vanilky, 1 polévkovou lžíci kakaového prášku.

Náročnější postup

Oddělte vejce od žloutků. Vejce by měla mít pokojovou teplotu, proto je nejlepší je vyjmout z ledničky 3 hodiny před vařením. Bílky vlijte do mísy, poté přidejte 40 g cukru a utvořte sníh. Ořechy oprahněte na suché pánvi a nasekejte je. Místo lískových ořechů si můžete podle chuti vzít arašídy nebo kešu. Smíchejte mouku s cukrem, vanilkou a ořechy.

Na papír na pečení nakreslete kruhy o průměru 18 cm, použijte pekáče jako vzor. Otočte papír a položte na něj těsto. Na jednom plechu můžete péct i 2 dorty, což vám ušetří čas. Pokud jsou k dispozici 2 plechy na pečení, můžete okamžitě upéct 4 dorty. Mezi koláči nechte 3 cm, protože při pečení se objem mírně zvýší. V troubě předehřáté na 150 stupňů dorty pečte po dobu 1,5–2 hodin. Když jsou dorty upečené, nechte je vychladnout přes noc. Chcete-li dát vrstvám dortu dokonale kulatý tvar, ořízněte je prstenem z formy na dorty.

Připravte si krém. Smíchejte vejce, sůl, cukr a vanilku. Vše smíchejte s mlékem v hrnci. Krém vařte v hrnci 10 minut, měla by být tekutější než pudink. Nechte vychladnout a smíchejte s máslem. Přidejte k tomu koňak a znovu smíchejte. Trochu krému si odložte na ozdobu. Sestavte si z dortů jeden velký dort a postupně ho mažte krémem. Nakonec ho posypte strouhankou.

Vložte celý krém do pečiva a sbírejte dort. Namažte horní a boční strany dortu smetanou a posypte je strouhankou ze zbytků koláčů. Ozdobte horní část koláče smícháním 2 lžic krému s kakaovým práškem. Pomocí této směsi vytvořte ozdoby podél okrajů pomocí sáčku na pečivo. Hotovo.

Sdílejte článek