Nejrychleji připravený dort z pár ingrediencí, který vypadá a chutná jako od cukráře. Každá návštěva vás bude obdivovat

Čeká vás oslava nebo jiná zvláštní příležitost? Chcete svým dětem připravit senzační dort, na který budou rádi vzpomínat? Příprava je možná trochu náročnější, ale s trochou vůle a šikovných rukou, jde vždycky všechno.

Zázrak z Kyjeva

Tento „Kyjevský dort“, který byl podle legendy vynalezen spontánně, se stal po mnoho let charakteristickým znakem stejnojmenného města, Kyjeva. I přesto, že jeho příprava je poněkud složitější, zkouší si ho doma připravit čím dál více lidí. Pokud budete postupovat podle našeho receptu, podaří se i vám vytvořit si doma mistrovské dílo.

Příprava je snadná

Připravte si: 4 vejce, 45 g mouky, 180 g lískových ořechů, cukru 220 g, 1 špetku soli a 5 g vanilky. Pro náplň: 150 ml mléka, 150 g cukru, 250 g másla, 1 vejce, 2 lžíce koňaku, 1 špetku soli, 5 g vanilky, 1 polévkovou lžíci kakaového prášku.

Čtěte také: Tohle je to nejlepší těsto na koláč i sušenky. Když se poprvé zakousnete, potvrdíte že je to pravé!

Náročnější postup

Oddělte vejce od žloutků. Vejce by měla mít pokojovou teplotu, proto je nejlepší je vyjmout z ledničky 3 hodiny před vařením. Bílky vlijte do mísy, poté přidejte 40 g cukru a utvořte sníh. Ořechy oprahněte na suché pánvi a nasekejte je. Místo lískových ořechů si můžete podle chuti vzít arašídy nebo kešu. Smíchejte mouku s cukrem, vanilkou a ořechy.

Na papír na pečení nakreslete kruhy o průměru 18 cm, použijte pekáče jako vzor. Otočte papír a položte na něj těsto. Na jednom plechu můžete péct i 2 dorty, což vám ušetří čas. Pokud jsou k dispozici 2 plechy na pečení, můžete okamžitě upéct 4 dorty. Mezi koláči nechte 3 cm, protože při pečení se objem mírně zvýší. V troubě předehřáté na 150 stupňů dorty pečte po dobu 1,5–2 hodin. Když jsou dorty upečené, nechte je vychladnout přes noc. Chcete-li dát vrstvám dortu dokonale kulatý tvar, ořízněte je prstenem z formy na dorty.

Připravte si krém. Smíchejte vejce, sůl, cukr a vanilku. Vše smíchejte s mlékem v hrnci. Krém vařte v hrnci 10 minut, měla by být tekutější než pudink. Nechte vychladnout a smíchejte s máslem. Přidejte k tomu koňak a znovu smíchejte. Trochu krému si odložte na ozdobu. Sestavte si z dortů jeden velký dort a postupně ho mažte krémem. Nakonec ho posypte strouhankou.

Vložte celý krém do pečiva a sbírejte dort. Namažte horní a boční strany dortu smetanou a posypte je strouhankou ze zbytků koláčů. Ozdobte horní část koláče smícháním 2 lžic krému s kakaovým práškem. Pomocí této směsi vytvořte ozdoby podél okrajů pomocí sáčku na pečivo. Hotovo.