Největší karcinogen na světě vás šokuje. Znáte ho totiž velice dobře

Kdo chce žít zdravě, ten by si měl celkem pochopitelně hlídat to, co do svého těla dostane. Je třeba říci, že různých karcinogenních látek je v našem okolí více než dost. A tak se jídelníčky většiny lidí skládají z potravin, které mohou obsahovat i takzvané karcinogeny. Jak mnozí vědí, jde o látky, které mohou mít přímý vliv na vznik rakoviny v těle. Na druhou stranu málokdo čte obaly a tak mnozí kupují potraviny, které přímo ubližují. Ty lákají hlavně na obal a tak mnozí nedokážou potlačit svou touhu po jídle, které ve výsledku rozhodně není tak zdravé, jak by se mohlo na první pohled jevit. My se podíváme na karcinogen, který vás zaručeně šokuje, jelikož ho moc dobře znáte.

Dáte si párek?

Jídlo, které patří k těm nejznámějším, které se dnes mohou objevit. To jsou párky. Mnoho lidí miluje hot-dog, mnoho lidí miluje možnost dát si klasický párek v rohlíku. Stejně tak jde o osvědčenou a také rychlou večeři s trochou hořčice a také s pečivem. Nebudeme zde polemizovat o tom, kolik je v takovém párku masa, ani nebudeme mluvit o tom, co dalšího v něm je. Mluvit totiž musíme o tom, že jeho vliv na rakovinu je mnohem větším, než s někteří lidé doslova dokážou připustit.

Zvyšují riziko rakoviny až o 67 procent

Nejsme tu od toho, abychom vás strašili nějakými obecnými věcmi. Jsme tu od toho, abychom uvedli dostupná fakta. A ta jsou dnes taková, že jsou to právě párky, které výrazně zvyšují riziko rakoviny, a to až o 67 procent. A to je velmi vysoké číslo. Nutno říci také to, ž nemluvíme jenom o běžném druhu rakoviny. Mluvit je třeba také o rakovině konečníku, kde má konzumace párků vliv na riziko o výši 21 procent. Obojí jsou čísla, která jsou celkem alarmující. A obojí jsou čísla, která zveřejnil Cancer Institute. Nejde tedy o nic vymyšleného, ale jde o celkem důkladné varování, které má určitou váhu.

Čtěte také: Kdo se narodí v jednom z těchto 3 znamení, má opravdu neověřitelný dar. Má skvělý odhad na lidi a už při prvním kontaktu umí odhalit, co jsou zač a co mají za lubem. Umíte to také?

Vliv má až katastrofické složení párků

Co všechno párky obsahují? Základem by samozřejmě mělo být hlavně mleté maso. To je dnes už velmi často v menšině, jelikož podíl této kvalitní složky stále klesá. A tak se do párku mohou dostat třeba chrupavky, stejně jako kosti, ale jsou to ale i kůže zvířat, nebo další věci, které se mohou efektivně zužitkovat. Toto všechno nijak dobře ani nevypadá, ani nechutná. A tak je třeba dohonit jak vzhled, tak je třeba dohonit i barvu. A v tu chvíli přicházejí na řadu různé doplňky ve formě éček, doplňky ve formě chemie, nebo doplňky v podobě části skutečných brouků, které slouží jako barvivo, snědli byste brouka? V párku o něm ani nevíte. K tomu všemu přidejme třeba i čpavek, nebo další zajímavé chuťovky.

Dusitany jako nezbytná součást

Pokud vás ještě nepřešla chuť, podívejme se na další až katastrofické složky párku. I tady jasně mluvíme o tom, že se jedná o jeden z nejznámějších karcinogenů. Že se jedná o jednu z látek, která má velký vliv na rakovinu. Součástí složení jsou totiž dusičnany. Ty se sem dostanou v podobě soli a následně v lidském těle nepůsobí nic dobrého. Je to opět rakovina. A tentokrát mluvíme o vnitřních orgánech, jako je třeba slinivka, jako jsou ledviny, ale jako je také žaludek, nebo játra. Toto všechno má na svědomí součást, která má vliv jak na barvu, tak i chuť.

Ani domácí márek není záchranou

Mnozí mohou argumentovat tím, že možnou alternativou je párek připravený doma. Ano, zde skutečně dojde k tomu, že použijete kvalitní maso, které stvoří hlavní část. Dále to je běžná sůl, paprika a standardní koření. Tedy nic, co by mohlo život přímo ohrožovat a co by mohlo přinášet riziko rakoviny. Nutno ale říci, že finální postup přípravy domácího párku také není nejlepší. Párek totiž končí v udírně. V místě, kde je vystaven několik hodin kouři ze dřeva. A stejně, jako je pro potraviny rizikem grilování, je pro potraviny rizikem uzení. I tady jasně mluvíme o problému, kterým jsou karcinogeny.

Co pomůže? Změna stravování

Jaká je cesta ke zdravému stravování, tedy cesta pryč od karcinogenů, které výrazně zvyšují vliv rakoviny? Je to jednoduché. Eliminujte ve své stravě právě párky. Pokud čas od času neodoláte, dá se to pochopit. Když ale budete vybírat ten pravý, dejte na naši jasnou radu. Čím je levnější, tím méně kvalitní bude a tím více rizik je s ním spojeno.