David Hampl
3 října, 2019

Brambory jsou jednou z hlavních surovin, které v české kuchyni můžeme najít. Používají se při přípravě nejrůznějších pokrmů a upravují se na mnoho způsobů. K obědu či večeři si tak můžeme dát například vařené brambory, brambory pečené v troubě, bramborovou kaši, bramborový knedlík, bramborák či hranolky. O oblíbenosti brambor svědčí také velké množství jejich různých lidových označení, mezi nejznámější patří především moravské názvy zemáky a erteple. Jedním z negativ brambor je skutečnost, že na přípravu velkého množství pokrmů je třeba brambory oloupat, což patří mezi nepříliš oblíbené činnosti. My vám dnes ale přinášíme jednoduchý návod, jak brambory oloupat rychle a bez námahy.

Jak na to?

Před uvařením si vezměte do ruky každou bramboru a její slupku jedním řezem po celém obvodu uprostřed brambory nařízněte. Dbejte na to, ať je řez opravdu souvislý a zároveň dávejte pozor, ať není příliš do hloubky. Takto připravené brambory vložte do hrnce s vodou a vařte běžným způsobem tak, jak jste zvyklí, tedy do té doby než brambory změknou. Stav brambor během vaření průběžně kontrolujte, důležité je, abyste je nerozvařili. Poté brambory odstavte, slijte zbylou vodu a nechte mírně vychladnout. Poté už není nic snazšího než bramboru uchopit na jejích dvou koncích, zlehka zatlačit a slupku z brambory jednoduše pohybem do strany stáhnout, často slupka sama sklouzne dolů.

Co jste možná o bramborách nevěděli

Brambory nejsou jen chutná potravina, mají také mnoho léčivých účinků. Pozitivní účinky brambor byly zaznamenány především při obtížích s trávicí soustavou, jako je pálení žáhy, žaludeční vředy či žaludeční nevolnosti a bolesti břicha. Nové brambory navíc pročišťují náš organismus a pomáhají při potížích s ledvinami. Další výhodou nových brambor je, že jsou kaloricky chudé, a proto se jejich konzumace doporučuje například lidem, kteří potřebují zhubnout.

Sdílejte článek