David Hampl
4 prosince, 2018

Kefír je poměrně známý nápoj, který je charakteristický tím, že má poměrně zajímavou nakyslou chuť, stejně jako je celkem známý i tím, že má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Nutno říci, že ho není nutné jenom klasicky pít, jelikož ho lze využít i na přípravu jídla. A tím jsou domácí kefírové placky. Společně se podíváme na samotný základ, který je možná následně inovovat podle toho, na co máme chuť. Fantazii se v rámci náplně meze nekladou.

Co budete na domácí kefírové placky potřebovat?

Nejprve se podívejme na to nejdůležitější, čímž je seznam ingrediencí. Je jasné, že základem bude právě kefír, který jasně ukáže, že nemusí být jenom běžným nápojem, ale ukáže na to, že se může jednat o zajímavou ingredienci právě na přípravu chutných a logicky i celkem zdravých placek. Na ty bude potřeb:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek kefíru
  • 1 hrnek strouhaného sýra
  • ½ lžičky jedné sody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru

Vytvořit těsto je jednoduché

Jak je vidět ze soupisu samotných ingrediencí, vytvoření těsta na domácí kefírové placky nebude nic složitého. Vlastně vše zamíří do mísy, kde je třeba těsto náležitě promíchat. Pokud máte kuchyňského robota, můžete si být jisti, že to půjde velmi jednoduše a také rychle. Samozřejmě můžete využít i ruční náčiní, ale bude to trvat delší dobu. Cílem je, aby bylo těsto dokonale propojené a aby se dalo také tvarovat.

Vytvářejte placky

Vždy si do ruky vezměte kousek těsta a vytvořte z něho placku. Dále je vhodné vytvořit v jeho středu malý důlek, do kterého přijde požadovaná náplň. Potom jednotlivé strany přes náplň přehněte, daný výtvor otočte a opět vytvarujte placku. Náplň bude ve středu a domácí kefírové placky budou mít ten pravý tvar. Takto pokračujte i se zbylým těstem a vše si připravte dopředu.

Smažte na pánvi

Podobně, jako je tomu třeba u bramboráků, tak to jsou také domácí kefírové placky, které je třeba smažit na pánvi. Na tu dejte trochu oleje, rozehřejte ho a potom placky připravujte postupně z obou stran. A to do doby, než budou mít dokonale zlatavou barvu. Potom je z pánve položte na papírovou utěrku, která z nich pomůže vytáhnout případný přebytečný omastek. Z ní už mohou mířit ihned na talíř, jelikož je nejlepší konzumovat je ještě teplé.

Jakou zvolit náplň?

Hledáte inspiraci v tom, jakou by měly mít domácí kefírové placky správnou náplň? Možností je celá řada. Můžete zkusit šunku, nebo jinou uzeninu. Stejně tak to mohou být různé druhy sýrů. Nebojte se ale ani bylinek s česnekem a jarní cibulkou, nebo třeba zakysané smetany. Pokud do základního receptu nedáte tolik soli, můžete zkusit i náplň, která bude sladká.

Sdílejte článek