Není pepř jako pepř: na kvalitě záleží

Rádi jej používáme při vaření celé řady jídel. Je základní přísadou do nakládaných okurek, polévek, směsí, salátů a mnoha dalších potravin. Jen stěží najdeme kuchyni, v níž se toto populární koření nepoužívá.

Nenápadný zázrak

Je oblíbený nejen díky své chuti, ale také díky svým pozitivním účinkům na naše zdraví. Podporuje správné trávení, chrání kardiovaskulární systém a přispívá ke správné funkci svalů. Abychom mohli pocítit pozitivní účinky černého pepře na zdraví, musíme jej konzumovat pravidelně a v dostatečném množství. I zde platí, že kvalita je nesmírně důležitá. Pro co nejlepší vliv na vaše zdraví si zakupte kvalitnější produkt. Spíše, než ve velkoobchodních řetězcích, se poohlédněte po prodejnách s bio produkty. Na pultech hypermarketů jsou často nekvalitní produkty.

Toto populární koření má svůj původ v jihovýchodní Indii, přičemž hojně se pěstuje i ve Vietnamu či Latinské Americe. Druhů pepře existuje takřka 1600. Kromě nejznámějšího černého se hojně používá i pepř zelený a bílý. Všechny tři druhy pocházejí z jediné plodiny – pepřovníku černého (piper nigrum). Zelený pepř je nezralá verze pepře černého. Oproti tomu bílý pepř vzniká jeho oloupáním.

Čtěte také: Jednoduché způsoby, které vás zbaví myší a krys

Jak poznat skutečně kvalitní černý pepř?

Kvalitní pepř není nikdy černý, jeho barva se pohybuje v tónech hnědé. Čím je šedivější, tím horší je jeho kvalita. Pepř vyšší kvality je obtížné získat a bývá drahý. Někteří obchodníci mísí zbytky mletého pepře, mouku, škrob a rýžový prášek pro vyšší výnosy. Pokud je struktura pepře prášková až moučná, je pravděpodobné, že došlo ke smíchání s moukou. Takto získaná směs je rovněž nekvalitní. Nerovnoměrně šedá barva doplněná o bělavé části zase značí, že obsah černého pepře je nedostačující.

Chcete-li zjistit, jaké přísady černý pepř obsahuje, proveďte jednoduchý test. Černý pepř zalijte trochu převařenou vodou a uvidíte, co se stane. Pokud obsahuje škrob, bude se vařit a pokud obsahuje mouku, bude mít kyselou vůni.