Kondenzované mléko je sladkost, která je ve většině rodin neúspěšně zakázána pro její neuvěřitelné množství cukru. No i Vy s touto sladkou surovinou sem tam určitě rádi zhřešíte a odmění se vám za to nejen mlsné jazýčky dětí, ale i manžel. Dort, který Vám dnes představíme, je jednoduchý na přípravu, nepeče se a je to ta nejvhodnější sladkost na všechny příležitosti. I na slavnostní!
Co budete potřebovat
- 200 g máslových sušenek
- 3 vajíčka
- 250 g kondenzovaného mléka
- 580 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g másla
- 4 PL moučkového cukru
- 4 PL kakaa
Jak na to?
V hluboké misce si rozšlehejte vejce do hladka. Přidejte k nim 400 ml mléka, kondenzované mléko, cukr a vanilkový cukr. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Potom dejte směs na mírný oheň a za stálého míchání ji přiveďte do varu. Vařte ještě asi 2 minuty, dokud krém nezačne mírně houstnout. Potom ho odložte stranou.
Připravte si kakaovou polevu. Smíchejte 4 PL moučkového cukru, kakao a 180 ml mléka. Vše spolu smíchejte tak, aby ve směsi nebyly hrudky. Opět dejte směs na oheň a míchejte dokud se poleva neuvaří a nevznikne homogenní směs. Hotovou glazuru odstavte a nechte vychladnout. Pokud si chcete zajistit, že se poleva nebude roztékat, můžete do ní po uvaření přidat trochu másla. To ji po zatuhnutí udrží pohromadě.
Čtěte také: Pokud vaše prádlo po praní zapáchá, nekupujte si novou pračku – zkuste místo toho tento trik!
Máslo si nakrájejte na menší kousky a dejte ho do mikrovlnky nebo na oheň roztát. Smíchejte ho s rozdrcenými sušenkami a odložte na několik minut do mrazáku, aby máslo mírně ztuhlo a při formování neteklo.
Dortovou formu si mezitím vyložte pečícím papírem. Sušenky po několika minutách vyjměte z mrazničky a vyložte jimi dno dortové formy. Na ni naneste krém z kondenzovaného mléka a navrch vylijte čokoládovou polevu. Dort dejte na několik hodin zchladit, nejlépe však na celou noc.
Přejeme dobrou chuť!