David Hampl
5 června, 2019

Mlsáte rádi? A Vaše rodina ještě raději? Ale bohužel nestíháte kvůli náročné práci péct a přes víkend si raději odpočinete, než abyste trávili další čas u trouby? Zapomněli jste upéct buchtu či koláč pro dnešní návštěvu a cukrárna se zákusky už je zavřená? Pokud podobné situace znáte, pozorně čtěte následující článek, ve kterém Vám poradíme, jak během pár minut vytvořit báječný moučník, po kterém se budou všichni oblizovat. Jedná se o lahodný krémový makovník s marmeládou. Navíc kombinace marmelády a vanilky je úžasná.

Už zase makový?

O makových buchtách koluje spoustu mýtů. Někteří je milují, a někteří dají raději přednost buchtě tvarohové. Proč jsou makové buchty, resp. koláče tak diskutované? Makové buchty jsou většinou známy jako:

  • suché
  • drobivé

Chuť koláče dělá mák a zbytek je celkově nic moc, bez chuti. Navíc mák nám vždy zanechá v ústech překvapení, kterých se posléze mnozí hůře zbavují. Navíc fakt, že díky těmto důvodům velká část zůstává na plechu, tomu moc nepřidává.

Báječně kyprý a vláčný

Námi uváděný recept makového koláče je jiný. Svou báječně kyprou a vláčnou strukturou předstihuje všechny makové koláče, které jste ochutnali. Jakmile si recept přečtete a rozhodnete se pro jeho přípravu, už ho vždy budete muset péct potají, neboť se po něm vždy okamžitě zapráší. Nejbáječnější na tom je, že je udělaný během chvíle. Hlavní ingrediencemi, které koláč charakterizují jsou mimo jiné:

  • mák
  • marmeláda
  • vanilka

Ingredience

Pro přípravu koláče budete potřebovat následující ingredience: 250 g máku, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek práškového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, 450 g marmelády (višňové, jahodové – dle libosti).

Pro přípravu krému budete potřebovat: 1 sáček vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru, 4 dl šťávy z kompotu či džusu (dle výběru marmelády)

Postup přípravy

První je třeba připravit si těsto. Na to použijeme výše uvedené vhodné suroviny mimo marmelády. Do mísy vložíme všechny sypké suroviny a za stálého míchání šlehačem přidáme olej a mléko. Nachystáme si plech, který si vyložíme pečícím papírem (možno vytřít máslem) a posypeme polohrubou moukou. Na připravený plech vylijeme těsto a pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě.

V době pečení si připravíme krém. Vanilkový pudink smícháme s cukrem a během toho si na mírném plamenu začneme zahřívat ovocnou šťávu. Do zahřáté šťávy vlijeme směs vanilky a cukru, a vaříme 5 minut. Zároveň si lehce prohřejeme marmeládu (do tekutého stavu) a smícháme ji důkladně s pudinkovou směsí. Po vyjmutí koláče z trouby, jej podélně rozřízneme a do řezu naneseme rovnoměrně vanilkovo-marmeládovou směs. Poté přiklopíme odříznutým vrchním plátem koláče.

Rozhodnete-li se koláč udělat, brzy se o jeho neodolatelné chuti přesvědčíte sami. Dobrou chuť.

Sdílejte článek