Neuvěříte, co se stane, když budete jíst červenou řepu. Na první pohled běžná zelenina má více prospěšných vlastností, než si myslíte. Co vše dokáže změnit ve vašem těle?

Jste unavení a nemocní a přemýšlíte co s tím? Vyzkoušejte zeleninu, kterou někdo má strašně rád a pro změnu se najdou lidé, kteří je v lásce nemají. Kromě toho, že se řepa používá jako potrava, používá se jako potravinářské barvivo a jako léčivá rostlina. Druhů řepy je několik a možná vám také vyvstane z paměti název jako cukrová řepa.

Klasická zavařená řepa

Dostávali jsme ji všichni ve školce a ve školních jídelnách a mnozí z vás možná ani o jiném pokrmu z řepy nevědí. Řepa se obvykle konzumuje vařená, pečená nebo syrová, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jakoukoliv salátovou zeleninou. Ve východní Evropě se pak můžete setkat s řepnou polévkou známou jako boršč, je to velmi oblíbený pokrmem. V indické kuchyni se používá nasekaná, vařená, jako příloha například k masu. Žlutá řepa se pěstuje ve velmi malém měřítku pro domácí spotřebu. Zelená, listnatá část řepy je také jedlá. Mladé listy mohou být přidány syrové do salátů, zatímco zralé listy jsou nejčastěji podávány vařené nebo dušené, a možná jste již listy řepy zkoušeli použít jako špenát, jsou velmi chutné.

Červená řepa ve světě

Červená řepa může být vařená nebo dušená, loupaná, a pak se jí teplá nebo studená. Výběr, jak ji upravit je skutečně široký. Nakládaná řepa je v mnoha zemích tradičním jídlem. Tradiční holandské jídlo jsou nakládaná řepná vejce. Vařená vejce jsou chlazena v tekutině, která zbyla z řepy, a nechají se marinovat, dokud se vejce nezbarví na tmavě červenou barvu. V Polsku a na Ukrajině se řepa kombinuje s křenem a tvoří populární jídlo), které se tradičně používá s uzeninami a sendviči, ale často se přidává k jídlu, které se skládá z masa a brambor. Podobně je to v Srbsku, kde se populární řepa používá jako zimní salát, ochucený solí a octem, a jako příloha k masovým pokrmům.

Čtěte také: Z obrázku si vyberte jednu cestu, která Vás zaujala nejvíce a my Vám povíme jaká jste osobnost.

Salátů není nikdy dost

Chcete si pročistit organismus? Pak zkuste právě salát s červené řepy. K tomuto salátu potřebujete čtvrtku hlávky zelí, přibližně půl kila červené řepy, 400 g mrkve a jedno jablko. Všechnu zmíněnou zeleninu stačí nakrájet, případně nastrouhat a poté zalít zálivkou. Na ni potřebujete:

  • Citronovou šťávu
  • Strouhaný křen

Tyto dvě ingredience smíchejte. Lze uvést množství 2 lžíce šťávy a 2 lžíce křenu, nicméně každý má různé chutě a tak zálivku můžete upravit. Takový salát lze použít jako přílohu k jídlu, také ale je vhodný jako příkladná večeře například s celozrnným pečivem. Pokud setrváte v konzumaci tohoto salátu alespoň 14 dní, vaše střeva se dokonale pročistí a navíc shodíte nějaké to kilo navíc.

Bramborový salát jinak

Nemáte rádi klasický bramborový salát a raději si dopřejete něco jiného a zdravějšího? Pak zkuste bramborový salát s červenou řepou. Budete potřebovat 300 g uvařené červené řepy, stejné množství uvařených brambor, dvě vajíčka, která uvaříte natvrdo a jednu červenou cibuli. Všechny ingredience opět nastrouháte a zalijete zálivkou, kterou si připravíte z:

  • 150 ml bílého jogurt
  • Soli, pepře
  • Olivového oleje
  • Citronové šťávy

Salát, díky kterému shodíte přebytečná kila

Uvedené suroviny nakrájíme na tenké kostičky, nebo plátky, případně také můžete nastrouhat, Smícháme a pokapeme citronovou šťávou. A jaké že ty suroviny jsou? Potřebujete 1 uvařenou středně velkou červenou řepu, 1 mrkev, 1 jablko a 100 g hlávkového zelí. Jak sami vidíte, na surovinách není vůbec nic špatného a stejně jako ve vaření, i tady se fantazii meze nekladou. Nebojte se experimentovat a doladit salát k obrazu svému, například pomocí koření. Salátů je velké množství ještě se podívejte na další, který vám pomůže lépe trávit těžká jídla. Potřebujete:

  • Červenou řepu
  • 100 g vlašských ořechů
  • Česnek
  • Majonézu nebo bílý jogurt

Tento jednoduchý a zdravý skvělý salát je připravený během pár chvil a pak už si můžete vychutnat jen jeho skvělou chuť. Je ideální jako příloha k mastným a těžkým jídlům, protože výrazně zlepšuje trávení a vy tak budete mít „ lehčí“ žaludek.

Znáte nějaký jiný oblíbený recept?

Možná někteří z vás se zabývají gastronomií a moc rádi vaří a zkoušejí různé kombinace. Samozřejmě řepu nemusíte používat jen do salátů. Jistě by se našlo i jiné využití. Myslete ale na své zdraví a alespoň občas si ji dopřejte, byť to bude jen ve formě klasické nakládané řepy. Nebo se zkuste také podívat po jiných receptech. Červenou řepu si můžete vypěstovat na své vlastní zahrádce a pak už jen přemýšlet nad tím, jak ji upravit. Pochlubte se i vy se svými recepty, nebo možná máte zkušenost s tím, jak vám řepa vylepšila zdraví nebo pomohla zhubnout, určitě si tyto zkušenosti nenechávejte pro sebe.