Neuvěříte, co se stane, když svou umírající rostlinu přelijete naší zázračnou směsí (návod od dědy zahrádkáře) -
Menu

Neuvěříte, co se stane, když svou umírající rostlinu přelijete naší zázračnou směsí (návod od dědy zahrádkáře)

Věnujete jim tolik péče! Každý den kontrolujete, zda mají vaše rostliny dostatek vláhy a zda prospívají tak, jak mají. A pak se najednou stane, že vaše rostlina chřadne. Můžete zahájit různé záchranné akce, a vaše rostlina vám stále vadne a umírá před očima. Jak správně postupovat, když vaše rostliny začínají vadnout? Přečtěte si tento článek.

Vadnoucí rostlina

Vadnutí rostlin je běžný problém. Ať už pěstujete rostliny uvnitř nebo venku, příčiny vadnutí a léčení jsou stejné. Pokud dochází k vadnutí bez zjevných příčin, nezoufejte a svou květinu prozatím nevyhazujte. Zřejmě se budete muset zaměřit na základní podmínky, které vedou k vadnutí rostlin. Patří mezi ně vlhkost půdy, příliš vysoké teploty, úroveň osvětlení, plodnost půdy, nemoci rostlin a stav kořenů rostlin.

Vlhkost půdy

Stejně jako lidé, i rostliny potřebují vodu. Dostatečně proto zalévejte. Nejčastější příčinou vadnutí rostlin je suchá půda. Avšak pozor, málokdo ví, že také příliš mokrá půda je příčinou vadnutí rostlin. Důležité je proto, aby vlhkost byla tak akorát. To zajistíte tak, že vyzkoušíte vlhkost půdy v hloubce asi 10 cm pod povrchem. Je-li půda suchá, přidejte vodu, je-li mokrá, zalévejte méně často.

Příliš vysoké teploty

Právě vysoké teploty jsou důvodem, proč většina rostlin vadne. V letních měsících je toho bohužel poměrně málo, co můžete pro rostliny udělat – počasí prostě neovlivníte. Řešením je dostatečná zálivka – a to nejen u kořenů, ale rozprašovačem můžete navlhčit také listy rostlin. Jen si dejte pozor, ať toto vlhčení neděláte za přímého slunečního světla – tím byste své rostliny dorazili.

Plodnost půdy

Plodnost půdy se u pokojových rostlin zajišťuje hnojením. Příliš málo i příliš mnoho hnojiva je vždy na škodu a způsobuje vadnutí a umírání květin. Dodržujte tedy pokyny na obalu hnojiva. Pokud se vám stane, že rostliny začnou vadnout do jednoho dne poté, co jste aplikovali hnojivo, pak je to zřejmě způsobeno přehnojením. Prolijte půdu dostatečným množstvím vody, abyste hnojivo vyplavili ven.

Zkuste zázračnou směs

Když vám tyto základní podmínky nepomáhají, zkuste si připravit zázračný elixír, který vrátí vaším rostlinám mládí. Jediné, co na jeho přípravu budete potřebovat, jsou tyto dvě ingredience:

  • 6 vaječných bílků,

  • 1 litr teplé vody.

Celý postup spočívá v tom, že vaječné bílky smícháte s teplou vodou. Pozor! Voda nesmí být příliš horká, aby se bílky nesrazily. Tuto směs nechte 1 týden louhovat. Poté už bude stačit tuto směs smíchat s 10 litry vody. Touto směsi můžete zalévat uhynulé nebo vadnoucí květiny. Zanedlouho se dostaví kýžené výsledky! Budete se divit, co všechno tato jednoduchá směs dokáže!

Líbil se vám článek?

Tisk
TIPY A TRIKY

Vyprané prádlo mělo neustále podivný zápach, i když jsem ho…

Trápí vás nepříjemný zápach, který vychází z vaší pračky? Nevíte, co s tím máte dělat, protože nic pořádně nezabírá? Netrapte se, jelikož…
TIPY A TRIKY

Manžel před zimou takto přiložil na okna bublinkovou fólii, z…

Chtěli byste ušetřit nějakou tu korunu, ale nevíte jak? Blíží se zima, období chladného počasí, kdy budete chtít doma topit…
TIPY A TRIKY

Měla plnou kuchyni hrnců, kde byla zašlá špína. Pak vzala…

Když se v kuchyni vaří, tak se z ní linou příjemné vůně a vznikají zde pokrmy dokonalé chuti. Nutno však dodat, že…
TIPY A TRIKY

Místo na těle, kde přibíráte kilogramy nejrychleji, ukazuje, co byste…

Chcete zhubnout, ale nedaří se vám to? Trápí se v tělocvičně, ale výsledek vcelku žádný nebo velmi mizivý? Dost bylo trápení.…
TIPY A TRIKY

Při praní vhoďte do bubnu pračky ještě tuto věc. Když…

Pokud se chystáte prát, jistě víte že se neobejdete bez pracího prášku, ale třeba také aviváže. Je však ještě jedna…
TIPY A TRIKY

Koupil několik balení alobalu, což jsem vůbec nechápala. Až když…

Je to obyčejná hliníková folie. Tedy alobal. Používáme ho hlavně v kuchyni k tomu, abychom mohli udržet jídlo čerstvé. To je klasické,…