Neuvěříte, co vše se skrývá v obyčejném banánu. Tohle všechno budete mít v těle, když ho budete jíst denně

Žluté ovoce protáhlého tvaru – banány. V obchodě je poznáme všichni a často po nich také sáhneme. Banány totiž patří mezi nejvíce konzumované ovoce na světě. V přírodě rostou ve slupce, která je jakýmsi jejich hygienickým obalem, který je chrání před nečistotami i parazity. Výhodou je, že na rozdíl od jiných druhů ovoce slupku jednoduše odstraníme rukama, bez nutnosti použít nástroj. Věděli jste ale, že banány jsou také jedním z nejzdravějších plodů, které můžeme na zemi najít?

Plný vitamínů a minerálů

Najdeme v nich velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vynikají především vysokým obsahem vitaminu B6, ale obsahují také vitamin C, B1. B2, E či kyselinu listovou. Kromě vitaminů obsahují také minerály, zejména hořčík, draslík a železo. Z hlediska draslíku jsou po avokádu a datlích třetím nejlepším zdrojem tohoto minerálu mezi ovocem. Další cenou látkou, kterou v banánech nalezneme ve vysokém množství, je vláknina, která pomáhá například snižovat hladinu tuků a cholesterolu a napomáhá také správné funkci střev. Pozitivní vliv na lidský organismus, konkrétně na naši nervovou soustavu, má i serotonin.

Pro zdravé srdce, střeva i štíhlou linii

Díky svému jedinečnému složení je konzumace banánů obecně doporučována lidem, kteří trpí chorobami srdce či poruchami oběhové soustavy. Odborné studie uvádějí, že strava bohatá na draslík a zároveň chudá na sodík má preventivní účinky z hlediska vysokého tlaku, srdeční arytmie, mrtvice i rakoviny. Vitaminy skupiny B společně s hořčíkem zase zpomalují arteriosklerózu a chrání před infarktem. Dalším pozitivem banánů je, že pomáhají neutralizovat a odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou z krve, a chrání nás tak před vznikem dny či dnové artritidy.

Čtěte také: Dlouho mě trápily vrásky okolo očí, úst a také na krku a dekoltu. Pak jsem si vyrobila domácí kolagenovou masku a moje pleť vypadá lépe než kdykoliv předtím!

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny banány účinně pomáhají i při střevních problémech a průjmech. Vhodné jsou ale i pro lidí trpící celiakií. Díky obsahu pouze přírodních cukrů jsou banány také vhodným ovocem pro diabetiky, na rozdíl od rafinovaných cukrů totiž nezpůsobují prudký nárůst glukózy v krvi.

Zralé banány je nejvhodnější konzumovat v syrovém stavu. Pozor si musíme dát na nezralé banány, ty totiž obsahují velké množství škrobu, který je těžko stravitelný. Konzumace většího množství nezralých banánů tak může způsobit nadýmání.

Koktejl pro lepší spalování tuků

Posledním kladem banánů, o kterém se zmíníme, je, že samy o sobě neobsahují téměř žádné tuky, naopak dokáží povzbudit naše tělo, aby začalo spalovat své vlastní tukové zásoby. Pokud nechce banány konzumovat jen jako ovoce v surové podobě, můžete je přidat do nejrůznějších koktejlů a smoothies. Na jeden z velmi zdravých a chutných nápojů vám dáme recept. Budete potřebovat: jeden zralý banán, jeden pomeranč, půl kelímku řeckého jogurtu, jednu polévkovou lžíci kokosového oleje, dvě čajové lžičky lněného semínka a sušených syrovátek, trochu zázvorového prášku. Všechny ingredience dejte jednoduše všechny najednou do mixeru a pořádně rozmixujte. Poté už jen nápoj nalijte do sklenice a vychutnejte si chutný a zdravý banánový drink.