David Hampl
15 února, 2019

Všichni to známe, máme tak rádi nejrůznější dezerty a sladké, ale nechce se nám kvůli upečení chutného koláče ke kávě strávit v kuchyni celé odpoledne. To je také důvodem, proč jsou dnes tak oblíbené různé koláče bez pečení neboli nepečené dezerty. Tedy něco, co si naše babičky sice neumějí příliš představit, ale co jim, až k vám přijdou v neděli odpoledne na návštěvu, bude zcela jistě velmi chutnat. Zkuste je přivítat například krémovým dezertem se sušenkami a banány.

Je snadný a navíc díky banánům i zdravý. Proč? Protože banány jsou jedním z nejzdravějších plodů, které můžeme na naší planetě najít. Najdeme v nich velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vynikají především vysokým obsahem vitaminu B6, ale obsahují také vitamin C, B1. B2, E či kyselinu listovou. Kromě vitaminů obsahují také minerály, zejména hořčík, draslík a železo. Další cenou látkou, kterou v banánech nalezneme ve vysokém množství, je vláknina, která pomáhá například snižovat hladinu tuků a cholesterolu a napomáhá také správné funkci střev. Navíc banány samy o sobě neobsahují téměř žádné tuky, naopak dokáží povzbudit naše tělo, aby začalo spalovat své vlastní tukové zásoby.

Co budeme potřebovat?

Na tento skvělý banánový zákusek budete potřebovat: tři banány, 400 g libovolných kakaových či čokoládových sušenek, čtyři vejce, 60 g polohrubé mouky, 200 g cukru, nejlépe krupice, 50 g másla, 600 ml mléka, jeden vanilkový cukr a jednu čokoládovou polevu.

Jak na to?

Postup je velmi snadný a zvládne ho i vaše dospívající dcera. Začneme tím, že v hrnci pozvolna ohřejeme mléko. Ohřejeme, nikoli přivedeme k varu. Následně ve větší misce smícháme vaječné žloutky společně s cukrem i vanilkovým cukrem. Vše do sebe dobře zapracujeme, když se směs spojí, přidáme tři lžíce teplého mléka a opět zamícháme. Poté do vzniklé směsi přidáváme polohrubou mouku a za stálého míchání postupně i zbylé mléko.

Vzniklou směs přelijeme zpět do hrnce, ve kterém jsme předtím ohřáli mléko, a za stálého míchání tuto směs ohříváme, dokud nezhoustne a nepromění se v krém. Krém poté odstraníme z plotny a přidáme do něj rozpuštěné máslo, vše pečlivě promícháme.

Následně do připravené formy či pekáče s vysokými okraji nalijeme tenkou vrstvu tohoto krému. Na ni opatrně naskládáme jednu vrstvu kakaových či čokoládových sušenek. Sušenky následně přelijeme opět tenkou vrstvou krému. Na tuto druhou vrstvu krému položíme na kolečka nakrájený banán a následně opět přelijeme krémem. Stejným způsoben několikrát prostřídáme jednotlivé vrstvy krému, sušenek a banánu. Poslední vrstvou musí být opět krém.

Nakonec celý dezert jen přelijeme čokoládovou polevou a uložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do ledničky. Vyzkoušejte a uvidíte, s jakým úspěchem se dezert u všech, kdo ho ochutnají, setká.

Sdílejte článek