David Hampl
3 června, 2019

Česká republika je všeobecně známá nejen jako domov milovníků piva, ale také sladkých dezertů. Je to tak, mlsání je něco, co nás všechny již dlouhá léta spojuje. Na druhou stranu se ovšem bohužel lidí nedokáže sama pustit do pečení, protože jim pohled na jednotlivé dezerty v cukrárnách či restauracích říká, že práce na nich bude opravdu složitá. Tohle tvrzení se ale rozhodně nezakládá na pravdě, jelikož pečení nemusí být ani zdaleka složitou činností a vy vám v následujících řádcích vysvětlíme, proč tomu tak je.

Palačinky jsou zřejmě tím nejtradičnějším sladkým pokrmem, který se v tuzemských vodách vyskytuje. Myslíte si, že jejich příprava musí být skutečně náročná a vy ji jednoduše nezvládnete. Ba naopak! V tomto článku vám totiž představíme naprosto jedinečný recept na palačinky, které díky svým komponentům nikdy neprasknou a navíc jsou z hlediska chuti mnohem jemnější než ty klasické. Zajímá vás více? V tom případě rozhodně nikam neodcházejte a směle pokračujte ve čtení k následujícím řádkům. Tento recept za to jednoznačně stojí!

V čem tkví kouzlo našich palačinek?

Většina lidí, kteří se pečení již nějakou dobu věnuje, nám jistě řekne, že základem pro palačinky je především mléko. Co ovšem mléko úplně vypustit a zaměnit jej za majonézu? Možná vás tato možnost ještě nikdy předtím nenapadla, ale nakonec nám jistě dáte za pravdu, že výsledná chuť s těmi klasickými jednoduše nemůže srovnávat (samozřejmě v dobrém)!

K přípravě tohoto skvělého receptu budete potřebovat, jako už bylo řečeno v předchozí části, majonézu. Té bohatě stačí dvě polévkové lžíce. Dále je potřeba také půl litru teplé vody, devět lžic mouky, dvě středně velká vejce, dvě lžíce moučkového cukru, 15 g vanilkového cukru, dvě lžíce rostlinného oleje (nejlépe olivového) a samozřejmě také špetku soli.

Jak správně připravit palačinky s majonézou a vejci?

Příprava těchto palačinek je opravdu naprosto triviální a poradí si s ní jakkoli nezkušený kuchař. Úplně na začátku si vyndejte dostatečně velkou mísu, do níž vlože majonézu, vejce, cukr, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte. Pokud máte k dispozici vhodný šlehací přístroj, určitě po něm sáhněte, výsledek bude mnohem jemnější. Dále do směsi přilijte ještě teplou vodu a mouku. Vše dobře zamíchejte, aby po přidání mouky nezačaly vznikat hrudky. Až poté těsto dokončete přidáním rostlinného oleje.

Těsto je výborné v tom, že jej v podstatě nemusíte nechávat nikde odstát. Jednoduše jej po promíchání postavte vedle plotny, na níž umístěte pánev s rostlinným olejem a v okamžiku, kdy je olej dostatečně rozehřátý, začněte po jednom palačinky smažit. Plamen by rozhodně neměl být příliš prudký, aby se palačinky nespálili. Bohatě postačí zlatá střední cesta. Malé množství těsta by mělo být rovnoměrně rozloženo po celém povrchu pánve. Jedna palačinka by se měla smažit přibližně minutu až dvě z obou stran. Hlavní je, aby nebyly spálené.

S čím je vhodné tyto palačinky podávat?

Jelikož se jedná pouze o obměnu tradičního receptu na palačinky, ve výsledku je můžete podávat s marmeládou, medem, povidly nebo nutellou. Ani v jednom případě nemůže přijít neúspěch u případných strávníků. Tomuto jednoduchému receptu rozhodně nemáme co vytknout, takže pokud i vám palačinky zachutnají, rozhodně se o tento recept podělte i se svými známými. Určitě vám nakonec vřele poděkují!

Doufáme, že vám tento článek otevřel dveře k novým a dosud netušeným možnostem. Tradiční recepty jsou opravdu skvělé, ale jednou za čas změna určitě přijde vhod, nebo se snad mýlíme? Určitě nám dejte vědět, jak jste byli s palačinkami spokojeni a jestli jste je posléze doporučili někomu dalšímu.

Sdílejte článek