David Hampl
13 června, 2019

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do této skupiny lidí řadíte i vy, určitě byste uvítali radu v podobě nějakého skvělého receptu na sladký dezert, který si můžete za rozumnou cenu připravit i sami doma. Perfektní sladké pochoutky totiž nemusejí pocházet jenom z cukráren, stačí pouze narazit na ten správný recept. My jsme se vám v tomto článku rozhodli představit postup přípravy naprosto jednoduchého a chuťově zcela jedinečného jablečného koláče, kterým potěšíte nejen sami sebe, ale také celou svou rodinu.

Jablka jsou pro tuzemské občany takovou osvědčenou klasikou, takže naučit se s nimi pracovat v kuchyni je určitě nedílnou součástí našich životů. Pokud vás zajímá více, tak rozhodně nikam neodcházejte a směle pokračujte ve čtení k následujícím řádkům, kde se dozvíte všechno důležité.

Z čeho se skvělý jablečný koláč vlastně připravuje?

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že základní surovinou pro tvorbu jablečného koláče jsou jablka. Ty jsou považovány za jednu z nejtypičtějších českých plodin, mnoho rodinou disponuje zahradou a právě jabloně se na nich v hojném počtu nacházejí, takže na nákladech za tento dezert můžete značně ušetřit, pokud se mezi tyto lidi řadíte také.

Abychom tedy nechodili kolem horké kaše, řekneme vám rovnou, co všechno si musíte na koláč, který mnohým připomíná spíše jablečný závin, připravit. Budete potřebovat dvě až tři polévkové lžíce hladké mouky, tři čtvrtě litru vody, půl lžíce rostlinného oleje, čtyři až pět jablek (nejlépe čerstvých), dvě lžíce rozinek, dvě lžíce nasekaných vlašských ořechů, tři lžíce moučkového cukru a samozřejmě také špetku soli.

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

V prvé řadě si musíte připravit dostatečně velkou mísu, aby se vám do ní vešli všechny výše zmíněné komponenty. Do mísy jako první vložte mouku, sůl a cukr. Tyto tři ingredience spolu pečlivě promíchejte a posléze k nim přidejte ještě vodu a olej. Znovu míchejte do té doby, než bude těsto měkké, elastické a bez hrudek. Pokud by se vám zdálo příliš tuhé, přidávejte postupně další množství oleje, dokud nebude mít správnou konzistenci. Těsto poté rozdělte na čtyři stejně velké části a nechejte jej tak 15 minut odstát, než budete pokračovat v činnosti.

Pak nastává konečně čas na přípravu základu pro koláč. Všechny čtyři kusy těsta rozválejte na fólii pokryté hladkou moukou tak, aby těsto bylo dostatečně tenké, ale aby zároveň nepraskalo pro manipulaci s ním. Do všech čtyřech připravených „placek“ musíte následně umístit náplň tvořenou nastrouhanými jablky smíchanými s cukrem, rozinkami a ořechy. Pokud máte všechny koláče připravené, není nic jednoduššího, než je zabalit do vzhledné rolky. Rolky nakonec potřete vyšlehaným vejcem nebo olejem, aby se na nich při pečení utvořila vynikající krusta. Rolky vložte na pekáč a pak s nimi rychle do trouby, která musí být předehřátá na 200 °C. V troubě dílo nechejte po dobu 40 až 60 minut, dokud nebude povrch rolek krásně hnědý.

Veliké množství variací tohoto receptu vás dostane

Pokud nejste milovníkem jablek, nemusíte recept provádět tímto způsobem. Stačí si připravit těsto na stejném principu, které následně vyplníte třeba tvarohem a sýrem. Dále je také velice oblíbená kombinace masa a hub. Záleží pouze na vás a vašich aktuálních chutích. Recept se hodí ke snídani či jako hlavní chod právě v kombinaci s masem a houbami. Určitě si jej tedy vyzkoušejte a pokud s ním budete spokojeni, neváhejte jej doporučit také všem svým známým. Proč si takovou dobrotu nechávat jenom pro sebe? Nebuďte lakomí a zašlete odkaz na tento článek všem, které považujete za přátele!

Sdílejte článek