David Hampl
20 května, 2019

Chcete překvapit svoji návštěvu originálním receptem? Tato buchta či bábovka bude nejen skvěle chutnat, ale především velmi dobře vypadat. Přitom je to tak jednoduché, věřte tomu, že po vás každý bude chtít recept a každý se bude ptát, jak jste docílili perfektního efektu.

Oslňte dokonalým dezertem

Připravte si hrneček pšeničné mouky, 1 hrnek cukru, dvě vajíčka, dva kelímky jogurtu, kakao podle potřeby, 90 g másla, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a slunečnicový olej. Do mísy nalijte jogurt, přidejte kypřící prášek, cukr krupici, mouku a promíchejte. Nechte odpočívat 20–30 minut Smíchejte měkké máslo s cukrem, vanilkou a vejci, poté přidejte do jogurtové hmoty a promíchejte. Těsto rozdělte na 2 části, do jedné z nich přidejte kakaový prášek a důkladně promíchejte.

Jak na dokonalý vzhled?

Teď přijde to podstatné. Doprostřed formy naléváme těsto různých barev. Pak si vezmete párátko a vytvářejte čáry od středu ke krajům. Dortík pečeme na 35-40 minut při 200 stupních. Po nějaké době otestujte špejlí, jestli už je dezert hotový. Dortík může být potažen čokoládovou polevou, nebo jestli máte nějaký jiný nápad na ozdobení, určitě se nebojte ho použít. Pokud pečlivě nakrájíte dort, uvidíte, jak krásné tvary vám uvnitř vznikly. Není to nic těžkého, jen to chce si trochu s dezertem pohrát.

Malovaná roláda

Dalším tipem, jak vytvořit skvělý recept, je malovaná roláda. Už jste o ní slyšeli? Pro tento recept budete potřebovat plech o klasické velikosti. Položte dlouhý list pečícího papíru, na který namalujete svůj vzor podle vašeho výběru, třeba kytičky. Otočte ho a položte papír na plech. Tento papír pomažete máslem a připravte se na další postup. V malé misce promíchejte:

  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce práškového cukru
  • 4 lžíce mouky

Když si všechny uvedené suroviny smícháte, přidejte do malých částí potravinářská barviva, poté si každou část dejte do sáčku a namalujte vzor, jaký chcete. Je potřeba. Abyste celý plech dali alespoň na 15 minut do mrazáku tak, aby vám nakreslený vzor ztuhl. Mezitím připravte těsto. Do středně velké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Mouky budete potřebovat ¾ hrnečku. Ve větší misce pomocí elektrického mixéru promíchejte 4 vajíčka a ¾ hrnečku cukru do husté pěny. Poté přidejte vanilkový cukr a dvě lžíce teplé vody a znovu mixujte dalších 4 až 5 minut. Vše promíchejte. Nalijte toto těsto na plech, který jste si vyndali z mrazáku a jemně rozetřete do všech rohů. Pečte cca 10 minut. Ihned po vyndání z trouby je potřeba roládu srolovat a nechat ji tak po dobu alespoň 5 minut, nebo než vychladne.

Barevná krása na talíři

Když je roláda vychladlá, opatrně ji rozviňte a sundejte pečící papír, teď už vidíte, co jste vytvořili. Náplň rolády je již na vás. Krém můžete připravit třeba jen z vyšlehané šlehačky, nebo z jiné osvědčené ingredience. Velmi chutná je roláda z:

  • Marmelády
  • Ovoce
  • Šlehačky

Postup je v tomto případě jednoduchý, stačí roládu natřít oblíbenou marmeládou, poté vyšlehanou šlehačkou a nakládat na plát ovoce, které máte rádi. Poté zarolujte a nechte odležet v ledničce. Připravit si také můžete polevu.

Fantazii se meze nekladou

To jak vytvořit opravdu unikátní vzhled pokrmu, je nepřeberné množství. Pojďme si na rovinu říci, že někdo na to fantazii má a někdo ne. Takto kouzlit s dezerty může však vyzkoušet opravdu každý, je to sice o něco málo časově náročné, ne však těžké. Konkrétně v tomto případě rolády, pokud nechcete používat potravinářská barviva, můžete malované obrázky vytvořit z tmavého těsta a nalít poté navrch světlé těsto, nebo také obráceně. Tmavé těsto vznikne díky kakau, pokud ale máte nějaké jiné nápady, jak obarvit dezert bez použití potravinářských barviv, určitě to zkuste.

Sdílejte článek