David Hampl
28 února, 2019

Možná i vy patříte mezi poměrně velkou skupinu lidí, která místo šálku horké kávy začíná svůj den vypitím sklenice vlažné vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Hlavním důvodem, pro který to většina lidí dělá, je nastartování metabolismu. Proč se ale vzdávat svého oblíbeného nápoje na úkor vody s citronem? Stačí ho jen trochu vylepšit, a můžete nadále pít naší oblíbenou kávu! A budete nejen plni energie, ale „nová“ káva vám pomůže zbavit se i několika přebytečných kilogramů. Co tedy do kávy přidat? Kokosový olej, med a skořici.

Proč kokosový olej?

Kokosový olej patří mezi velmi zdravé přírodní produkty. Obsahuje velké množství mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které mají pozitivní vliv na naši trávicí soustavu. Na rozdíl od jiných mastných kyselin totiž nejsou v našem těle přeměňovány na tuky, naopak spalování tuků urychlují. Kokosový olej zároveň snižuje hladinu cholesterolu, a pomáhá tak snižovat riziko vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění. Pozitivní vliv má kokosový olej také na náš imunitní systém, obsahuje totiž velké množství antioxidantů.

Proč med?

Druhou ingredienci, kterou si možná pravidelně dáváte do čaje, ale asi ne do kávy, je med. Zkuste to, nebudete litovat. Med nejen zajímavě ozvláštní chuť kávy, ale skrývá v sobě velké množství prospěšných látek, například vitamíny C a B6 či minerální látky, jako je vápník, draslík, fosfor, zinek či železo. Med byl již od starověku používán v léčitelství pro své antibakteriální a antiseptické účinky. Má však také schopnost snižovat stres i hladinu cholesterolu.

Proč skořice?

Možná znáte skořici spíše jako součást dezertů, ale sama o sobě je skvělým antioxidantem a dokáže významně pomoci při hubnutí. Obsahuje mnoho různých minerálů a vitamínů a také látky, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Bylo prokázáno, že pravidelné užívání skořice pomáhá při odbourávání tuků, zlepšuje totiž metabolismus organismu a urychluje látkovou výměnu. Silice obsažené ve skořici mají také mnoho léčivých vlastností, především na náš oběhový systém a trávení.

Jak na to?

Příprava nové ingredience pro vaši kávu je velmi jednoduchá. Budete potřebovat asi tři čtvrtě šálku přírodního kokosového oleje, půl šálku medu, nejlépe přímo od včelaře, jeden sáček skořice, případně i jednu čajovou lžičku kakaa.  Všechny ingredience nasypejte do mísy a důkladně promíchejte, dokud se všechny společně nespojí v homogenní směs, a uložte do ledničky. Každé ráno si pak jednu či dvě čajové lžičky této směsi přidejte do šálku své oblíbené ranní kávy, množství záleží na tom, jak moc jste zvyklí si kávu sladit. Směs v kávě dobře rozmíchejte, dokud se především kokosový olej zcela nerozplyne. Již za pár dní na sobě uvidíte i ucítíte rozdíl.

Sdílejte článek