Neuvěříte, že budou skvělé jako z obchodu! Co? Přece domácí kokosové koule Raffaello. Jak na jejich přípravu? Podívejte se. Už nikdy nebudete kupovat ty předražené!

Znáte bílé kuličky, posypané kokosem, které si můžete koupit v obchodě? Jde o velmi oblíbenou, v podstatě bonboniéru, s názvem Raffaello. Je to neskutečná lahůdka pro milovníky kokosu. Někteří kokos nesnášejí, někteří naopak milují. Pro ty, kteří si nechtějí každou chvíli za peníze kupovat tuhle dobrotu, tady máme recept, jak si ji vyrobit doma a bude vám k tomu stačit jen pár surovin. Podívejte se. Dočtete se zde také, co to vlastně kokosový ořech je a jak ho lze spotřebovat úplně.

Bude vám stačit jen pár ingrediencí

Receptů na domácí Raffaello existuje více a najdou se tací, kteří ho postupně ještě zdokonalují. Vy ale v tomto případě budete potřebovat jen několik ingrediencí. Hlavní roli samozřejmě hraje kokos, bez kterého by to nešlo. Dále pak budete potřebovat:

  • kondenzované mléko
  • mandle
  • vanilkovou esenci
  • máslo

Co se týče množství, tak na jednu dávku budete potřebovat mléka 300 ml, másla 200 g a 200 g kokosu. Nicméně až tohle Raffaello ochutnáte, tak vám tohle množství stejně stačit nebude. A jak budete postupovat? Stačí smíchat kondenzované mléko s máslem a vanilkou a propracujete do těsta, do kterého přidáte strouhaný kokos. Vyrobíte kuličky, do kterých zapracujete oloupané mandle a následně ještě jednou kuličku zabalíte do kokosu. A je hotovo.

Čtěte také: Rychlý jablkový koláč hotový už za 20 minut: Peču ho vždy, kdy nevím, co upéct, nebo přijde nečekaná návštěva!

Když milujete kokos

Tahle surovina má neskutečnou výhodu v tom, že i když nepochází a neroste v našich končinách, koupíte ji v každém obchodě. Stejně ve větším obchodě seženete kokosové mléko, které je také oblíbené. Ale co vše lze z těchto surovin vykouzlit? Nejsou to jen Raffaello kuličky. Vyzkoušejte například:

  • palačinky z kokosového mléka
  • kokosové bonbony v čokoládě
  • oblíbené kokosky

Receptů, kde se vyskytuje kokos, je velké množství. Uvádíme tři recepty, které ale jsou něčím zvláštním a nejde o koláče a buchty, které peče každý druhý. Podívejte se na recept skvělých čokoládovo-kokosových bonbonů nebo kokosek, které znáte určitě všichni, a při tom jejich výrobu zvládne každý.

Palačinky z kokosového mléka a skvělé bonbony

Palačinky z kokosového mléka jsou opravdu úchvatné. Budete na ně potřebovat samozřejmě kokosové mléko, a ostatní ingredience jsou stejné, jako u „ normálních“ palačinek, tedy vajíčka a hladká mouka. Na kokosové bonbony v čokoládě, neboli bonbony, nebo chcete-li tyčinky Bounty, budete potřebovat mléčnou čokoládu, strouhaný kokos a kondenzované mléko slazené. Z mléka a kokosu vytvoříte těsto, které následně namáčíte do rozpuštěné mléčné čokolády. Aby vám bonbony dobře ztuhly, je potřeba je dát vychladit do ledničky. Tvar bonbonu pak už závisí na vás.

Kokosky, jako z poutě

Také jste si rádi vždy na pouti kupovali kokosky? Není nic jednoduššího, než si je vytvořit doma. Jsou velmi dobré. Budete potřebovat mletý kokos, bílky a moučkový cukr. Na začátku si prosejete cukr, aby v něm nebyly hrudky, přidáte dvě vejce a nakonec kokos. Z vytvořeného těsta už stačí jen na plech navrstvit jakési kopečky a dát péct do trouby na 140 stupňů, nicméně je potřeba kokosky hlídat, aby se vám nespálily, pečeme vyloženě dozlatova, Jste-li ještě většími labužníky, můžete kokosky polít třeba čokoládou.

Kde se vzal kokos a kokosové mléko?

Kokosový ořech najdete na kokosovníku ořechoplodém. Strouhaný kokos, který všichni známe, najdete uvnitř jako dužinu. Skvělý je čerstvý, pokud so ho koupíte a rozbijete, můžete tak ochutnat i kokosovou šťávu i samotnou dužinou, která bude pěkně šťavnatá. Kokosovou palmu najdeme především v tropech. Možná jste si všimli, že plod kokosovníku je takový „ chlupatý“, právě kúra se totiž využívá při výrobě kokosového textilního vlákna. Nezaměňujte však kokosovou vodu a kokosové mléko, není to jedno a to samé. Vodu najdete, jak už jsme si řekli, uvnitř ořechu a kokosové mléko se získává pomocí lisování dužiny.

Je kokos ovoce, ořech nebo peckovice?

Říká se mu ořech, ale není to ořech. Tak co je to? Stejně, jako se může zdát, že kokos je ovoce, není tomu tak. Z botanického hlediska jde o peckovici., tudíž pojem kokosový ořech není úplně výstižný. Ve finále je to ale jedno, hlavní je, že si z něho můžete vyrobit samé skvělé věci, nemyslíte? Když už si koupíte pravý kokos někde v obchodě a chcete z něj něco dobrého uvařit nebo upéct, určitě ani nevyhazujte skořápku ořechu, která se dá využít například jako domek pro křečka. Stačí ho jen rozříznout na těch správných místech. Milujete kokos nebo ho nesnášíte. Říká se, že buď platí jedno anebo druhé a nic mezi tím není. Znáte nějaký skvělý recept, kde se vyskytuje kokos? Podělte se o něj a naučte ho i ostatní čtenáře.