David Hampl
26 dubna, 2020

Milujete domácí koblihy, ale nesnášíte dlouhou dobu strávenou u sporáku během jejich smažení? Pak jste na tom stejně jako my. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Přišli jsme na vychytaný recept na koblihy nadýchané jako obláček, které se namísto smažení samy upečou v troubě! Kromě toho jsou ještě navíc velmi snadné a vaši strávníci je budou milovat.

Na pečené koblihy budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 160 ml mléka
  • 80 g cukru krystal
  • 80 ml rozpuštěného másla
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 10 g sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
  • meruňkový nebo jiný ovocný džem
  • kokos (nemusí být)

Do větší mísy nalijeme teplé mléko, přidáme sušené droždí, cukr, vanilkový cukr nebo esenci, rozklepneme celé vejce a půl lžičky soli a vše důkladně vyšleháme metličkou. Do malého kastrůlku nalijeme olej a přidáme máslo. Na sporáku ohřejeme tak, aby se máslo úplně rozpustilo a smísilo se s olejem. Pak ze sporáku odstavíme, ještě trochu promícháme a přilijeme do mísy ke směsi mléka, cukru, vejce a droždí. Pozor, zhruba třetinu směsi oleje s máslem si necháme stranou. Před pečením s ní koblihy potřeme.

Vlhkou směs v míse ještě důkladně promícháme, aby se suroviny propojily a pak postupně přidáváme připravenou mouku, kterou po malých dávkách důkladně rozmícháváme tak, abychom vytvořili hladké a nelepivé těsto. To v míse ještě rukou důkladně propracujeme, vytvarujeme z něj bochánek, mísu zakryjeme potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém a klidném místě.

Nakynuté těsto poznáme podle toho, že když do něj dloubneme prstem, těsto je dost pružné na to, aby v něm nezůstal důlek. V této fázi jej vyklopíme z mísy na vál a ještě jednou prohněteme. Vytvarujeme jej do válce a ten nakrájíme na několik přibližně stejně velkých kusů. Z nich následně vytvarujeme kuličku a dlaní ji rozplácneme na placku.

Plech vyložíme pečicím papírem a naklademe na něj placky. Vezmeme si skleničku s užším dnem, omočíme ho v mouce a s jeho pomocí vytlačíme doprostřed každé placky jamku na džem. Přikryjeme ještě na deset minut bavlněnou utěrkou a necháme vykynout. Pak potřeme směsí oleje a másla celý povrch koblih a dáme upéct. Když zezlátnu, vyjmeme je z trouby, jamky naplníme lžičkou džemu a posypeme strouhaným kokosem či moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť.

Sdílejte článek