Neuvěřitelná polévka, která vás postaví na nohy. Toto nesmí ve vaší kuchařce chybět. Zaujmou hlavně netradiční knedlíčky. Co je jejich základní surovinou a jak se dělají? Naučte se správný postup

Polévky jsou alfou i omegou zdravého stravování. Jako děti nás do nich maminky musely nutit, ale později řada z nás pochopila, jak velmi důležité jsou. Není nic lepšího, než si po náročném dni dát plný talíř horké polévky a na chvíli vypnout. Polévky jsou také plné zeleniny, a tím pádem i vitamínů a minerálů, které naše tělo každodenně potřebuje.

Jednou z nejprospěšnějších polévek vůbec je snadný kuřecí vývar, který lze doplnit dle vašeho gusta. Mým nejoblíbenějším receptem je kuřecí polévka se sýrovými noky. Je bohatá, chutná skvěle, snadno se tráví a udělá vám dobře ať už se cítíte v pohodě, nebo potřebujete trochu podpořit své zdraví.

Jak si tuto polévku připravíte

Na přípravu této chutné polévky budete potřebovat základní ingredience, které snadno seženete. Nemusíte tedy obíhat obchody a shánět tajná koření. Tajemství chuti této polévky je v kvalitních surovinách a pomalé přípravě. Připravte si:

Čtěte také: Víte že ibalgin na coronavirus nepomáhá? Lepší je paralen, ten ovšem nedostanete a řada lidí se kvůli tomu začíná bouřit.

  • 2,5 litru kuřecího vývaru
  • 1 mrkve, 1 cibuli, 5 menších brambor
  • olej
  • koření – sůl, pepř a zelené bylinky

Jako ozvláštnění můžete do polévky přidat sýrové nočky. Oproti játrovým se hodí i pro vegetariány, ale nejsou o nic méně chutné a dodají polévce ten správný šmrnc. Na jejich výrobu budete potřebovat:

  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 100 g mouky
  • máslo, sůl

Postup je snadný

Nejprve si připravte sýrové nočky. Potřebují se totiž trochu uležet. V misce tedy smíchejte nastrouhaný sýr, přidejte vejce, mouku a asi lžíci másla. Dle chuti můžete dosolit nebo opepřit. Těsto zpracujte a pokud je příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky. Poté odložte stranou do lednice a nechte odpočinout.

Do vařícího vývaru přidejte na kostky nakrájené brambory a nechte vařit. Na vedlejší pánvi jemně osmahněte na kostičky nakrájenou mrkev a cibuli. Jakmile budou dozlatova opražené, přidejte je do vývaru s brambory. Vařte, dokud nebude zelenina měkká na skus. Dejte si pozor, abyste ji zbytečně nerozvařili, polévka je lepší, když je tam do čeho kousnout.

Nyní je čas na knedlíčky. Můžete je uvařit přímo ve vývaru nebo i ve vedlejším hrnci s vodou. Záleží především na vás. Těsto vytáhněte z lednice a tvořte z něj malé kuličky asi o velikosti vlašského ořechu. Ty pak vkládejte do vroucí vody nebo vývaru a vařte asi 5 minut. Polévku servírujte horkou a posypanou čerstvými zelenými bylinkami.

Proč jsou polévky zdravé

Polévky mají celu řadu zdravotních benefitů. Není náhoda, že je nám je naše babičky a maminky nutily, dobře věděly proč. Pomáhají nám například udržovat štíhlou linii. Dáte-li si před hlavním jídlem polévku, zasytí vás a vy nesníte druhého jídla tolik. Polévka je však sama o sobě prakticky nekalorická, takže ve výsledku budete mít nižší kalorický příjem, i přesto že se budete cítit plnější.

Polévky také pomáhají udržovat pitný režim. Když si dopřejte čtvrt litru polévky, rázem přijmete dost tekutin a nemusíte pořád myslet na to, abyste měli po ruce láhev s vodou. Polévky jsou plné zeleniny a dodávají nám spoustu vitamínů. Představte si, kolik zeleniny spořádáte v porci polévky. Tolik byste jistě zasyrova nesnědli. Masový vývar je navíc také zdrojem tuků a bílkovin, a to ve velice zdravé a snadno stravitelné formě.

Ne nadarmo se vývar používá i při léčbě nachlazení, nebo když máte kocovinu. Je to nenáročné jídlo, které vám ale dodá potřebnou energii, prohřeje vás a vašemu tělu pomůže bojovat nejen s bacily, ale také s únavou a vyčerpaností.

Pokud v létě nemáte na horkou polévku chuť, můžete vyzkoušet některou ze studených variant. Jsou stejně dobré i zdravé a hodí se i pro parné letní dny. Polévky jsou jednoduše nenahraditelné a univerzálně použitelné ať už je teplo, zima, jste nemocní, zdraví nebo jen hladoví.