David Hampl
22 února, 2019

Pokud patříte mezi kuchaře, kteří neradi v kuchyni tráví celé hodiny, pak je tento koláč ten pravý pro vás. Je chutný, ale připravíte ho za několik málo minut. Postačí vám smíchat jen několik surovin a upéct je a je hotovo. Název tohoto dezertu zní skořicové vějířky, a jakmile je jednou ochutnáte, zařadíte je do svých stálých receptů. Jedná se o skvělou kombinaci skořice, tvarohu a cukru.

Koláč snadno a rychle

Ať už vás tlačí čas nebo jen nepatříte mezi trpělivé kuchaře, koláče, které připravíte snadno a rychle, jsou oblíbené v každé kuchyni. Každý z nás totiž někdy potřebuje ušetřit nějaký ten čas, například když má přijít návštěva a my nestíháme. V takovém případě se hodí využít jednoduchý ale chutný recept, který snadno připravíte a ještě snadněji sníte. To, že v jednoduchosti je krása platí totiž i u koláčů.

Tvarohové dezerty patří mezi nejoblíbenější

Tvaroh je oblíbenou surovinou, která je plná bílkovin. Navíc je tento druh bílkoviny tráven lépe, než například bílkoviny z masa a ryb. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, které z něj činí skvělou potravinu, například když se snažíte nabrat svalovou hmotu. To, co je na něm nejlepší, je jeho obsah vápníku, díky kterému zlepšíte zdraví kostí a zubů nejen u vás, ale také u vašich dětí. Navíc – dostatečné množství vápníku je zodpovědné za mladistvý vzhled.

Ingredience

K přípravě našeho tvarohového koláče budeme potřebovat tyto ingredience:

  • 400 g měkkého tvarohu,
  • 480 g hladké mouky,
  • 1 špetka soli,
  • 250 g másla pokojové teploty,
  • 1 lžička kypřicího prášku,
  • Cukr krupice smíchaný se skořicí, který budeme potřebovat na posypání vějířků.

Nejprve si připravíme těsto

Nejprve si s pomocí kuchyňského robota vyšlehejte tvaroh společně s máslem. Když se tyto dvě ingredience dokonale propojí, můžete přidat i špetku soli. Hladkou mouku smíchejte s kypřicím práškem a vmíchejte ji do tvarohové směsi. Vypracujte hladké těsto. Mělo by to jít velice snadno. Příprava těsta je vlastně tím, co je na celém receptu nejsložitější, takže máme v podstatě hotovo.

Nyní je čas vytvarovat těsto

Z celého těsta si vytvarujte jakýsi bochník (nebo například hada, který se lépe dělí na kousky), který si rozdělíte na několik stejně velkých částí. Z těchto jednotlivých částí si vytvořte malé kuličky. Ty rozplácněte, abyste vytvořili kolečka. Tato kolečka přeložte na půl, aby vznikla půlkolečka. Ta znovu přeložte napůl, aby vám vznikly vějířky. Takto vytvořený tvar vypadá velice dobře a nikdo by neřekl, že jste jej vytvořili takto snadně.

Dokončete své dílo

Jednotlivé vějířky obalte ze všech stran do cukru smíchaného se skořicí a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Plech je poté vhodné vložit do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, trvá to asi 30 minut. Vějířky nádherně voní a můžete je jíst ke kávě nebo je klidně využijte jako snídaňové pečivo.

Sdílejte článek