David Hampl
31 května, 2019

Léto se blíží – je to patrné na počasí, ale také na tom, že již dnes zraje spousta druhů ovoce. Nejraději si je užíváme čerstvé, avšak jejich úroda může být natolik veliká, že je jednoduše nestihneme zkonzumovat. V takovém případě je potřeba přemýšlet nad tím, jak ovoce zpracovat. Určitě se nechcete pouštět do rozsáhlých akcí, a tak vám přinášíme snad nejjednodušší způsob na přípravu džemu.

Jahody jsou zdravé a chutné

Jahody jsou jednou z nejčastějších plodin, na kterých můžeme v českých zahradách narazit. A pokud nepatříte mezi ty šťastné, kteří si mohou vypěstovat vlastní úrodu, můžete si jahody nakoupit na farmářských trzích. Jahody jsou zdravé a chutné – a přesně tyto dva aspekty chceme ponechat i po jejich zpracování. Přesně takový je náš recept.

Jahody i v zimě

Prostřednictvím následujícího receptu si můžete jahody užít také v zimě. Bohužel, Jahody jsou pouze letní záležitostí a my si je jistě chceme dopřávat po celý rok. Například ve formě džemu. V našem receptu do tohoto džemu přidáme ještě další – nečekanou – surovinu. Jsou jí banány. Jahodovo-banánový džem se stane vaším partnerem pro zdravé mlsání nejen v zimě, ale také v létě.

Proč jahody jíst?

Jahody můžeme konzumovat nejen proto, že jsou velice chutné, ale také díky jejich obsahu živin. Mezi nimi můžeme jmenovat vitamíny B a C, dále pak kyselinu listovou, vlákninu, ale také vápník, draslík a jód. Jahody patří mezi silné antioxidanty, které dokážou odstranit škodlivé toxiny z těla ven. Tyto toxiny by totiž v našem těle mohly způsobit různá onemocnění – například i rakovinu.

Recept na jahodový džem

Jahodový džem příznivě ovlivňuje váš zrak, snižuje krevní tlak a stabilizuje nervový systém jako celek. Navíc jeho vařením nestrávíme hodiny. Budeme potřebovat následující ingredience:

  • 1 kg zralých jahod,
  • 500 g banánů,
  • 1 kg cukru,
  • 1 citron,
  • 1 lžíce rumu, koňaku nebo vodky,
  • 0,5 lžičky vanilinu.

Příprava jahodového džemu s banány

Natrhané jahody dáme do cedníku a omyjeme. Banány oloupeme a nakrájíme je na kousky. Jahody a banány smícháme a přidáme také oloupaný a nakrájený citron. Pokud citron obsahuje semena, nezapomeňte je odstranit. Pomocí mixéru vše rozmixujte na hladké pyré, do kterého přidáme alkohol podle chuti a vanilin. Cukr přidávejte po částech – vždy když se předchozí část rozpustí, přimíchejte další. Takto připravenou hmotu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte jedinou minutu – nenechávejte bez dozoru.

Dokončení džemu

Po jedné minutě vaření odstavte a hmotou plňte omyté sklenice. Ještě teplé je zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Můžete konzumovat ihned po vychladnutí. S pomocí našeho receptu si připravíte celkem 1700 ml džemu, takže si podle toho naplánujte potřebu sklenic.

Sdílejte článek