Neuvěřitelný recept, takhle si udělejte chléb bez hnětení s jedlou sodu! 100krát zdravější!

Pečení vlastního chleba je v dnešní době velkým moderním trendem, který je díky domácím pekárnám velmi rozšířený. Abyste si ovšem připravili velmi chutný a nadýchaný chleba v domácích podmínkách bez nutnosti využití nákladných spotřebičů. Tento chutný a velmi zdravý chléb vycházející s irského receptu vás přesvědčí, že pečení chleba je nejen příjemné, ale také velmi jednoduché, a výsledný produkt si zamilujete pro jeho lehkost a nadýchanost.

Zdravý chleba s jedlou sodou podle irského receptu

Velkou výhodou tohoto receptu je snadná příprava. Nevyžaduje hnětení a díky jedlé sodě nabude do velmi nadýchané struktury. Jelikož není u tohoto typu chleba využíváno kynutí běžnými kvasnicemi nebo kváskem, nedosáhne takové hutnosti, jako tradiční chleby. Je proto mnohem zdravější a představuje vhodný druh pečiva také pokud si hlídáte štíhlou linii. Recept na tento chleba pochází z Irska a je zde velmi oblíbený právě díky nízkému obsahu kalorií. Irsko aktuálně stoupá na přední příčky států s vysokým zájmem o zdravý životní styl a výživu.

A jak si tuto pochoutku připravit?

Receptura sestává z několika ingrediencí, které musí být smíseny ve správném poměru. Chlebová směs se skládá z:

Čtěte také: Děsivé varování otce všem: proto jejich 3týdenní dcera zemřela

  • 3 a půl hrnku mouky (hladké, žitné nebo špaldové)
  • 3 a půl hrnku mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Příprava těsta pak spočívá nejdříve ve smísení suchých ingrediencí, tedy mouky sody a soli. Do nádoby nalijte mléko a promíchejte vše tak, abyste dosáhly těsta středně řídké konzistence. Těsto následně vyklopte na plech a vytvarujte do bochánku. Je-li potřeba, bochánek v horní části prostříhejte. Plech s bochánkem vložte do trouby předehřáté na 180 °C, dokud mu nezezlátne kůrka. Po upečení by se měl chleba, obdobně jako všechny ostatní druhy tohoto pečiva, nechat vychladnout, než jej začnete krájet. Jelikož však neobsahuje kváskové kultury, je nižší pravděpodobnost, že by došlo k jeho splasknutí, proto je možné krájet jej ještě za tepla.