David Hampl
13 dubna, 2020

I když koledníci letos chodit nebudou, velikonoční vajíčka nesmějí v žádné domácnosti chybět. Bez nich by to totiž nebyly vůbec žádné Velikonoce a to by byla škoda. Barevná a natvrdo uvařená vejce nejenže krásně ozdobí stůl, ale jsou také zdravá a hodí se do spousty nejrůznějších receptů. Jeden z nich, který je kompaktní kombinací šunky, francouzského salátu a vajíček. Nejenže je velmi chutný, ale zároveň je také krásný na pohled. Pokud máte chuť si letošní sváteční tabuli ozvláštnit něčím novým, tato šunková rolka určitě bude to pravé.

Budeme potřebovat:

  • 10 plátků šunky
  • 40 dkg zeleninového základu na francouzský salát
    (brambory, mrkev, celer, sterilovaný hrášek)
  • 2 kyselé okurky
  • 1 jablko
  • 5 vajec
  • Půl sklenice majonézy
  • Kelímek zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř podle chuti
  • moučkový cukr
  • zeleninový vývar nebo bujón v kostce
  • 1 dcl vody
  • 15 g želatiny

Postupujeme následovně:

Vajíčka vložte do kastrůlku, zalijte vodou, aby byla všechna ponořená a uvařte je natvrdo, tedy zhruba 7 – 9 minut. Poté je slijte, zchlaďte studenou vodou a oloupejte skořápku. Pozor – nekrájejte je! Anebo prostě jen oloupejte nabarvená velikonoční vajíčka, která vám leží vedle beránka na stole.

Zeleninu na francouzský salát, tedy mrkev, celer a brambory, vložte do hrnce a uvařte doměkka. Poté vývar slijte a zeleninu nechte vychladnout. Až bude studená, nakrájejte ji na malé kostičky, přidejte sterilovaný hrášek a na drobno nakrájené okurky a jablko.

V kastrůlku na sporáku dáme společně vařit vodu, zeleninový vývar nebo čtvrt kostky bujónu a jedlou želatinu. Poté, co se suroviny spojí a želatina se rozpustí, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte do směsi majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, pepř, lžičku moučkového cukru a dobře promícháme. Poté směs smícháme ještě s nakrájenou salátovou zeleninou a důkladně promícháme, aby všechna byla obalena želatinovou směsí. Připravíme si formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček a vyložíme celý její tvar plátky šunky tak, aby se jejich okraje lehce překrývaly. Poté formu se šunkou zhruba do poloviny její výšky naplníme salátem. Pozor, musíme pracovat rychle, aby nám želatina neztuhla pod rukama. Na salátové lůžko naklademe natvrdo uvařená vejce po celé délce formy a lehce je do hmoty zamáčkneme. Svrchu navršíme zbytek francouzského salátu a na závěr překryjeme šunkou. Takto připravenou roládu na 5 – 6 hodin vložíme do ledničky, aby želatina ztuhla. Pak už jenom vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky. Dobrou chuť!

Sdílejte článek