Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární obalované smažené verzi. Tohle je nejlepší recept, jaký jenom existuje. Jaký je výsledek? Až ochutnáte, budete ohromeni

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že nad tím až zůstává rozum stát. Cukety je totiž každoročně bohatá úroda a málokdo ví, jak ji správně využít. A tak se vymýšlí recepty, kde hraje cuketa roli jako „výplň, která nemá výraznou chuť a může se tedy využít jak na sladko, tak i na slano.

Takových receptů jsou stovky, ale mezi nimi jeden bezkonkurenčně vítězí. Je to tento recept na zapečený cuketový nákyp se sýrem. Je totiž opravdu snadný a chutná i těm, kteří cuketu jinak zarytě odmítají. Je to šťavnatý, výživný a velmi chutný pokrm, který vás jistě osloví a budete už pro příště zcela jednoznačně vědět, co s cuketou, a jak ji vhodně využít.

Chutný pokrm ze zdravých surovin

Co budete potřebovat na přípravu tohoto nákypu?

Čtěte také: Této rodině nebyl osud pejska lhostejný a rozhodla se mu pomoci a tím ho zachránit. Netušila ale, co tento pes následně udělá. Rodina byla z jeho chování a z toho co udělal opravdu šokována. Proč?

  • 0,5 kg cukety
  • 200 g mouky
  • 2-3- vejce dle velikosti
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5 lžičky sody, pepř, sůl, petrželka

Cukety nejprve oloupejte a odstraňte z nich velká semena. Poté je nastrouhejte na hrubém struhadle a vytlačte z nich přebytečnou vodu. Mezitím si v misce smíchejte zakysanou smetanou se sodou. Soda v tomto receptu funguje podobně jako prášek do pečiva a zajistí výslednému pokrmu nadýchanost. Na struhadle také nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte si petrželku nebo jiné bylinky, které máte rádi.

Do zakysané smetany nyní přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem dle vašeho gusta. Vše řádně rozmíchejte. Přidejte cuketu, sýr a bylinky a vymíchejte do hladké hmoty. Na závěr pomalu přisypávejte mouku a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Těsto přelijte do zapékací misky, kterou buď vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a poté pečte asi 40 minut, dokud povrch nákypu nezezlátne.

Letní pokrm, který zasytí

Tato zapečená cuketa je skvělým pokrmem na lehký letní oběd nebo večeři. Je to velmi zdravé a chutné jídlo, které obsahuje velké množství bílkovin i vitamínů a snadno se tráví. Takový recept si můžete během chvilky připravit doma a nákyp si pak vzít s sebou do práce na oběd. Je to rychlé, levné a takřka ideální pro každého, kdo chce alespoň v létě žít trochu zdravěji a jíst jídla, která ho nezatěžují.

Navíc tak můžete jednoduše zužitkovat přebytky cukety, kterých máme často všichni až moc. Cuketě se totiž v našich podmínkách mimořádně daří a úroda tedy bývá bohatá. I pokud cuketu doma nepěstujete, můžete ji v obchodě či na trhu koupit za drobný peníz a udělat si toto skvělé jídlo třeba ještě dnes. Dodá vám vitamíny a budete překvapeni, jak se vám tento nákyp rozplyne na jazyku. Díky sodě je totiž skutečně lehoučký a nadýchaný. Tak s chutí do toho a nebojte se na večeři pozvat i rodinu či známé. Určitě se budou olizovat až za ušima!