Obyčejná červená řepa má podstatně více pozitiv, než si myslíte. Měli bychom, ji označit za zázračnou potravinu, protože při pravidelné konzumaci změní vaše tělo k nepoznání. Co všechno s ním udělá?

Červená řepa, typická česká zelenina, která se v posledních letech stává čím dál oblíbenější součástí našich jídelníčků. A není se čemu divit. Červená řepa je totiž jedním z nejzdravějších plodů, které můžeme na naší zemi najít. Dnes vám proto přinášíme několik zdravých a zároveň snadných receptů, díky kterým se může řepa ocitnout i na vašem stole. Pamatujte, že nejlepší je řepu konzumovat syrovou, vařením totiž část svých léčivých účinků ztrácí.

Tajemství červené řepy

Řepa obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká především vysokým obsahem vitaminu C, ale obsahuje také vitaminy skupiny B, provitamín A, vitamín E či kyselinu listovou. Kromě vitaminů je červená řepa bohatá i na minerální látky, především vápník, hořčík, draslík, železo, selen, jód a zinek. V řepě nalezneme také látku jménem betanin, která brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Řepa má také schopnost detoxikace neboli neutralizace škodlivých látek v těle. Díky vzájemným kombinacím a koncentracím různých látek se řepa ukázala být i významným pomocníkem v boji s nejrůznějšími nádorovými onemocněními, dokáže totiž zabít škodlivé buňky v nádorových tkáních a zároveň tělo chrání před tak zvanými volnými radikály.

Mezi další pozitivní účinky červené řepy na naše zdraví patří podpora obranyschopnosti organismu, snížení hladiny cholesterolu či zlepšení kvality našeho zraku. Používá se ale například i při problémech s močovými cestami či ledvinami a pozitivní účinky byly zaznamenány také při problémech s trávicí soustavou, jako je například překyselení žaludku, nechutenství či zácpa. Ženy řepu ocení také proto, že její pravidelná konzumace zlepšuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů a zároveň pomáhá při hubnutí.

Čtěte také: Věděli jste to? 10 chyb, které zapříčiňují, že utrácíme příliš mnoho peněz za jídlo!

Sirup z červené řepy

Na přípravu tohoto zdravého sirupu, který se může stát vaší každodenní „medicínou“, si připravte tři kilogramy červené řepy, čtyři citrony, dva a půl kilogramu cukru krupice, tři litry vychladnuté převařené vody, tři sáčky kyseliny citronové, jeden sáček konzervačního přípravku a půl lahvičky vanilkového aroma.

Červenou řepu a citrony důkladně umyjeme, nakrájíme a umeleme. Vzniklou směs řepy a citronů vložíme do hrnce, promícháme a necháme jeden den odstát. Následující den směs scedíme a šťávu smícháme s cukrem a ostatními ingrediencemi. Mícháme až do té doby, než se veškerý cukr rozpustí. Vzniklý sirup pak už jen přelijeme do lahví a skladujeme na chladném místě.

Pomazánka z červené řepy

Na přípravu této zdravé a rychlé pomazánky, která se může stát například součástí vaší svačiny či večeře, budete potřebovat jednu menší červenou řepu, 200 gramů lučiny, 120 gramů strouhaného sýra, tři stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti.

Příprava je velmi jednoduchá. Syrovou řepu za pomoci struhadla najemno nastrouháme a přidáme ostatní ingredience. Vše důkladně promícháme a pomazánka je hotová. Nejlépe chutná na čerstvém celozrnném pečivu.

Salát z červené řepy s ořechy

Na přípravu tohoto salátu si připravte jednu červenou řepu, jednu mrkev, 100 gramů vlašských ořechů, tři stroužky česneku a tři polévkové lžíce bílého jogurtu, případně majonézy.

Nejprve řepu a mrkev očistíme a nastrouháme. Do vzniklé směsi přidáme prolisovaný česnek a nasekané vlašské ořechy. Vše důkladně promícháme a na závěr přimícháme jogurt či majonézu.

Salát z červené řepy s jablky a medem

Na přípravu této varianty řepného salátu budete potřebovat jednu červenou řepu, dva jablka, jednu polévkovou lžíci medu, jednu polévkovou lžíci olivového oleje, tři čajové lžičky citronové šťávy a bylinky na dochucení, například bazalku, petrželku či kopr.

Červenou řepu s jablkem oloupeme a nastrouháme najemno. Následně přidáme med a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme a necháme přibližně deset minut odležet. Na závěr dochutíme bylinkami a olejem.