David Hampl
2 srpna, 2020

Určitě jste si toho už někdy všimli, že málokdy po rozklepnutí vajíčka vidíte stejnou barvu žloutku. Pokud jste tomu nikdy nevěnovali pozornost, tak zbystřete, protože barva žloutku ve vajíčku vám odhalí spoustu věcí. Lze díky tomu zjistit, odkud slepice pochází, jestli z průmyslových velkovýroben nebo domácích farem a také to, jaké stravy se jim dostávalo.

Rozdíly vajec dle místa původu

Zřejmě bude většina z vás souhlasit s tím, že je důležité vědět, co jíme a odkud jídlo pochází. Bylo zjištěno, že místo, kde jsou slepice chované, ovlivňuje vzhled, ale i chuť jejich vajíček.

Vejce nejčastěji pochází buď:

  • z průmyslových velkovýroben
  • z farem či od domácích chovatelů

Rozdíly jsou opravdu znatelné. Vejce, které běžně koupíte ve všech supermarketech, a jsou nejvíce dostupné, pochází z průmyslových velkovýroben a jejich žloutky jsou většinou mnohem lehčí, než u vajec, které pochází z domácích chovů či z farem. Znamená to, že slepice, která dané vejce vyprodukovala, byla krmena pouze zrnem a nikdy se jí nedostalo žádné jiné stravy. Slepice by však měly jíst také různou zeleninu a hmyz, například brouky. Strava je pro slepice kvalitní tehdy, pokud je rozmanitá a bohatá na všechny vitamíny a minerály, což tedy pro průmyslové velkovýrobny neplatí.

Naopak slepice, které jsou chované na farmách či v domácím prostředí, mají obvykle k dispozici mnohem rozmanitější stravu a to nejčastěji kukuřici, obilí, brouky, zeleninu, ale také zbytky od oběda, které v domácnosti nejdou již nijak jinak využít. Žloutek takové slepice je mnohem tmavší a bohatý na minerály a živiny a pro naše tělo je toto vejce mnohem prospěšnější, než vejce předchozí. Obsahuje vitamíny E, A, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a méně cholesterolu. Proto jsou tyto vajíčka mnohem vhodnější pro lidi s vysokým cholesterolem.

Tak si schválně doma udělejte test a rozklepněte na pánev tyto dvě různá vejce a uvidíte, zda jsme měli pravdu a zda je od sebe rozeznáte už na první pohled.

Sdílejte článek