Jsou recepty, které jsou v rámci své přípravy celkem náročné a je třeba říci, že zaberou mnoho času. To se ale netýká toho, který vám aktuálně představíme. Ten ukazuje na to, že ho můžete připravit nejenom rychle, ale také k němu nepotřebujete nijak velký výčet surovin. Jedná se o zajímavý chutný ořechový dortík, na který stačí jenom 1 jediné vajíčko.
Co budete potřebovat?
Sbíhají se vám chutě? A chcete vyzkoušet jak to, jak je jednoduchý, nebo to, že tolik zajímavě chutná? V obou případech si připravte soupis surovin, které jsou na přípravu potřeba. Jak zjistíte, většinu z nich určitě budete mít doma. Jedná se o:
- 1 vajíčko
- 100 gramů ořechů
- 150 gramů mouky
- 200 gramů cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička kávy
- 1 prášek do pečiva
Tolik potřebujete k tomu, aby vzniklo chutné a také dostatečně vláčné těsto. Potom je třeba myslet také na polevu, který doplní chuť a přidá tomuto dortu na vzhledu. Na polevu je třeba si připravit:
- 30 gramů másla
- 150 gramů hořké čokolády
Jdeme na přípravu těsta
Jakmile máte všechny potřebné suroviny, již můžete začít s tím nejdůležitějším. To je příprava těsta. Tady naplno uvidíte, jak jednoduchý tento recept je a jak snadno se dá zvládnout. Nejvíce náročná bude příprava jablek, která je třeba oloupat a potom také nastrouhat. Následně je smíchejte s vejcem a také s cukrem.
V druhé nádobě dojde k tomu, že smícháte ostatní suroviny. Tedy kávu, prášek do pečiva, mouku a ořechy. Následně už jenom vše spojíte dohromady a těsto dokonale propracujete. Důležité je, aby se propojily všechny suroviny tak, jak mají.
Těsto na plech
Když je těsto hotové, již může zamířit přímo na plech. Jelikož má tekutou konzistenci, stačí ho na plech jenom snadno nalít. Ideální je plech předtím vyložit pečicím papírem, díky kterému se hravě zamezí jakémukoliv připalování. Následně se také bude buchta mnohem jednoduše krájet. Když je těsto na plechu, může být umístěno do trouby. Tu je ideální předehřát na 200 stupňů, což je pro tuto buchtu adekvátní teplota. Doba pečení se pohybuje v rozmezí 30 – 40 minut, podle síly samotného těsta.
Příprava polevy
Zatímco se těsto a tedy základ této ořechové buchty peče, je na místě připravit si polevu. Ani tady se není třeba obávat jakékoliv složitosti. Základem je vodní lázeň, do které se vloží hrnec a do něho čokoláda, která se nechá rozpustit. Následně se přidá máslo pro zjemnění celé konzistence. Tím je krém hotový a vše připraveno k finálnímu dokončení.
Zakončení buchty
Jakmile se vyndá z trouby, nechá se chvíli při pokojové teplotě vychladnout. Následně už se na její horní část naleje vzniklá poleva, kterou stačí lehce rozetřít do roviny. Když je na svém místě, je třeba celou buchtu i s polevou nechat vychladit. Ideální je do lednice, nebo v chladnějších měsících za okno.
Podávání je snadné. Stačí nakrájet na kostky a podávat s trochou šlehačky, nebo s posypem kakaa. Je na každém, jakou formu podívání zvolí. Nutno ale dodat, že problémem není ani podávání jenom tak v samotném stavu.