Ověřená cukrářská metoda zamražení jahod: Jen tímto způsobem si udrží všechny vitamíny a budou chutnat jako čerstvě utrhnuté

Jahody jsou výborné ovoce se spoustou vitamínů, které se vyznačuje nezaměnitelnou chutí a příjemným vzhledem krásně dotvářejícím jakýkoliv koláč či dort. Jahody si lze užít na mnoho způsobů, jako čerstvé ovoce, do alkoholických i nealko koktejlů, jako džem či marmeládu nebo jako ozdobu či náplň v cukrářské výrobě. Nejlepší jahody jsou obvykle ty doma pěstované, jejich hlavní nevýhodou je tak především velmi krátká doba plození. Urodí-li se jich hodně, musí se vždy zpracovat rychle, jelikož velmi brzy podléhají zkáze. Jak tedy docílit toho, abyste si mohli čerstvost jahod užívat i v sychravých podzimních a chladných zimních měsících a zachovali jejich chuť i vitamíny, které obsahují?

Jaké jahody se k zamražení hodí?

Člověk by si řekl, že jahody je možné mrazit kdykoliv, pokud jste to ale již zkoušeli, asi víte, že je potřeba je k tomuto úkonu pořádně přebrat a připravit. Zde je několik důležitých typů, které byste měli dodržovat, chcete-li, aby i po rozmražení byly jahody příjemně osvěžující a sladké chuti:

  • vybírejte vždy pouze zcela zdravé plody – otlučené nebo změklé jahody ztratí vždy zmražením svou texturu a zůstanou z nich pouze cáry
  • nikdy nesbírejte jahody po dešti – je v nich spousta vody, která zmražením krystalizuje a přispívá k dezintegraci a ztrátě chuti, která se po rozmražení výrazně projeví (navíc je na nich mnohem více mazlavé zeminy a nečistot, které se velmi těžko odstraňují)
  • vybírejte pouze sladké plody – ty poznáte jednak podle vzhledu a pevnosti jednotlivých nažek, vždy je dobré některé ochutnat, zda jsou dost sladké

Pokud nejsou jahody sladké, je lepší je zpracovat jiným způsobem. Ideálně z nich uvařit marmeládu nebo připravit koktejl, ty se zpravidla vždy doslazují.

Zmrazování jahod pro zachování chuti

Existují dva osvědčené způsoby, kterými dosáhnete velmi dobrých výsledků – zmražení s cukrem a zmražení po usušení.

Mražené jahody s cukrem

Cukr funguje jako konzervační činidlo, díky kterému se zachová chuť, barva a struktura jahod. Při zmrazování postupujte takto:

  1. Vyberte zdravé jahody a důkladně je v malých dávkách umyjte (neměly by se máčet příliš dlouho, aby nenasákly vodu).
  2. Umyté jahody rozprostřete na plátýnko nebo utěrku a nechte 20 minut vysychat.
  3. Odstopkujte plody a rozkrojte je na polovinu.
  4. Plastovou nádobu vystelte igelitovým pytlíkem a rozložte na ni prvou vrstvu jahod tak, aby pokryla celé dno. Vrstvu pak posypte moučkovým cukrem.
  5. Vrstvěte jahody do jednotlivých úrovní, každou vrstvu posypte cukrem.
  6. Nakonec pytlík zavažte a nádobu vložte do mrazáku.
  7. Po dvou dnech můžete jahody z nádoby vyjmout a nechat mrazit už pouze v pytlíku.

Jahody mražené bez cukru

Preferujete-li mražení jahod bez přidaného cukru, je důležité postupovat podle následujících instrukcí, aby došlo k jejich zamražení jako samostatných plodů. Pro tento postup jahody vždy sbírejte za sucha a vybírejte pouze sladké plody. Mražení pak musí být provedeno takto:

  1. Vyberte přibližně 2 kg zdravých jahod a důkladně je omyjte ve studené vodě.
  2. Vyndejte jahody z vody a odstopkujte.
  3. Rozložte plody na savou podložku a nechte pořádně vyschnout.
  4. Vsypte jahody do igelitového pytlíku, vždy maximálně 300 g do jednoho.
  5. Pytlíky naskládejte samostatně do mrazáku – nesmí na sobě ležet.
  6. Po několika hodinách (když jsou jahody trochu namrzlé) pytlíky vyndejte a zatřepejte s nimi tak, aby se jednotlivé plody oddělily. Po úplném zmražení již můžete jednotlivé pytlíky skládat na sebe.