David Hampl
12 prosince, 2018

Máte v plánu nachystat skutečně výjimečné jídlo, ale neste si jisti, jak by mělo vypadat a co by mělo splňovat? Nezoufejte. Pokud ztrácíte inspiraci, zaručeně vám pomůže tento náš recept. A tím je pečená kachna s jablky, která se hodí na všechny velmi výjimečné příležitosti. Působí luxusním dojmem, stejně jako zaujme i tím, jak skvěle chutná. A vzhledem k dostupnosti kachen v obchodech vás jistě zaujme také to, že se nejedená o jídlo nijak výrazně drahé. Právě naopak.

Proč právě pečená kachna s jablky?

Mnoho lidí zná jenom klasickou variantu, kterou je konfitovaná kachna, která se v podstatě vaří v sádle. Ta je sice trendem, ale zapomínat by se nemělo ani na známou klasiku, kterou je právě tato pečená kachna s jablky. Právě ona kombinace s ovocem přinese velmi zajímavou a rozhodně také velmi unikátní chuť, kterou budete milovat. Jelikož jablka obsahují i celkem dost vody, nemusíte se být toho, že by výsledek byl příliš suchý. Pečená kačena bude dokonale šťavnatá.

Co budete potřebovat?

Unikátem daného receptu je celková jednoduchost surovin. Cílem by mělo být hlavně vyžít chuti masa, které v kombinaci s ovocem nabídne zajímavé propojení. I proto nejsou potřeba žádné dochucovadla, nebo komplikované kombinace. Je vaším cílem pečená kachna s jablky? Pokud ano, je třeba si připravit:

  • 1 kachnu
  • 500 gramů jablek
  • Sůl a kmín

Připravte si kachnu

Důležitým faktem je to, že se pečená kachna s jablky peče v celku. Proto ji rozhodně neporcujte. To dělejte až naposledy, při samotném porcování. Co však musíte udělat, to je důkladné mytí kachny vodou. Je třeba klást důraz na to, aby byla dokonale omytá jak její kůže, tak je třeba klást také důraz na to, aby došlo k dokonalému omytí i její vnitřní části. Důkladně ji propláchněte vodou a rukou odstraňte možné nečistoty vzniklé kucháním. Potom si vezměte papírovou utěrku a kachnu důkladně osušte.

Připravte si jablka

Nyní nechte kachnu ještě osychat. Mezi tím, můžete připravit jablka. Z nich je pochopitelně třeba odstranit vnitřní jádřinec, který vyhoďte. Důležité je také použít věší kusy jablek, u kterých nehrozí, že se brzy rozpadnu. Ideální je každé jablko rozpůlit na čtvrtiny. Slupky na nich ponechte. Jakmile je máte naporcované, je vhodné je ještě jedenou důkladně omýt od všech nečistot.

Naplňte kachnu

Nyní přichází čas plnění, který není nijak složitý. Jednoduše vezměte daná jablka a všechna je strčte do útrob této drůbeže. Tím je hotovo. Dále je vhodné vzít si také sůl, kdy kachnu nasolíte. A o jenom kůži, která sůl vsákne tak, jak je potřeba. Jakmile je kachna i osolená, je třeba jí posypat kmínem. Ten se k tomuto jídlu dokonale hodí a tak určitě nedoporučujeme s tímto kořením šetřit. Máte hotovo? Potom jste již připraveni na to, že můžete začít s pečením.

Nejprve na 200 stupňů

Pečení má celkem dvě fáze. První je spojena s tím, že se dá kachna do pekáče, nebo do zapékací mísy, která se přikryje víkem. Pokud ničím takovým nedisponujete, není třeba zoufat, jelikož vám bez problémů dokáže pomoci alobal. Jakmile je trouba předehřátá, vložte do ní samotnou kachnu. Takto pečte po dobu zhruba 1 hodiny. Díky zakrytí se kachna bude spíše dusit, čímž neuteče její šťavnatost, která zůstane v mase.

Potom je třeba uskutečnit fázi číslo dvě. Ta je taková, že kachnu budete péci již odkrytou. A to na menší teplotu, která je 180 stupňů. Díky této druhé fázi zajistíte jak to, že se bude váš výtvor pyšnit křupavou kůrkou a také dokonalou barvou. Cílem je dosáhnout výsledku, kdy bude kachna dokonale propečená a také křupavá, půjde velmi dobře od kosti, ale zároveň dosáhnete také toho, že nebude vysušená.

Myslete na šťávu

Co zbyde pod kachnou, to je takzvaný výpek. Tím můžete jídlo omastit, stejně jako ho můžete použít i na přípravu klasické šťávy.  To tak, že seberete horní vrstvu sádla a zbytek necháte lehce vařit. Tím dojde k tomu, že se šťáva zahustí, stejně jako bude mít mnohem silnější chuť. To je výsledek, kterým následně pečenou kachnu omastěte a budete mít jistotu, že se strávníci budou doslova olizovat.

S čím podávat?

Mějte na paměti, že je pečená kachna s jablky je slavnostní jídlo. A tak je na místě pohrát si také s přílohou. Co by mělo být naprosto samozřejmé, je to kombinace knedlíků a zelí. Pokud chcete servírovat skutečně stylově, udělejte kombinaci červeného a bílého zelí, k čemuž dejte také kombinaci klasických houskových a bramborových knedlíků. To je volba, která rozhodně nezklame žádného milovníka dobrého jídla.

Sdílejte článek