Pečivo bez mouky? Existuje. Díky tomuto receptu si můžete pochutnávat na pečivu bez výčitek. Eliminujete jak přísun sacharidů, tak obávaného lepku

Bez pečiva se v dnešní době těžko obejdeme. Je součástí naší stravy, a to v podstatě té celodenní. Určitě mu nelze upřít různé výhody, jako je schopnost zasytit, určitý obsah vlákniny, nebo je to také přijatelná cena. Dále má však pečivo i stinné stránky. Hlavně proto, že je v něm mouka, která nemá až tak tolik kladů. A právě proto je zde recept na pečivo bez mouky. Podívejte se na něho, vyzkoušejte ho a uvidíte, že si ho zamilujete.

Proč je mouka špatná? V pečivu může přinášet celou řadu problémů

Nutno říci, že mouka sama o sobě není až tak problémová, ale zároveň nelze opomíjet to, že dokonalá také není. V určitých případech je však na místě se jí vyhnout. Obsahuje totiž lepek, který nesmí ta osoba, která je na něho alergická. A jejich počet stále stoupá. Jsou dokonce i studie, že nadměrné množství lepku může škodit i běžnému zdravému jedinci. To je tedy důvod číslo dvě, proč je na místě mouku eliminovat, pokud je to možné.

Problémem mouky je také poměrně velký obsah sacharidů. Ty jsou pro lidské tělo nezbytné, jelikož dodávají energii. Když je jich však hodně, vede to k tloustnutí, nebo k tomu, že se při dietě nehubne. Také nelze zapomínat na to, že mouka je často užívána u kynutého pečiva, které je také problémové. Důvodem je množství cukru, který potřebují kvasnice.

Čtěte také: Říkáte si, čím byste tak ještě mohli ozvláštnit večeře? Tímto receptem na Tortillu s kuřecím masem a zeleninou určitě své ratolesti nezklamete. Doporučujeme vyzkoušet!

Co budete na pečivo bez mouky potřebovat?

Možná si říkáte, zda je něco takového možné upéci a zda bude pečivo bez mouky chutnat. Nebudeme vás napínat a společně se podíváme na to, že ho upéci lze a že je to i poměrně snadné. Co nebudete potřebovat, to víte. A jaké jsou naopak suroviny, bez kterých to nepůjde?

  • 3 vejce
  • 100 gramů smetanového sýra
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Je vidět, že jde o recept poměrně zajímavý, kde bude hrát hlavní roli smetanový sýr, který dá pečivu i zajímavou chuť. Zde dodejme, že pokud byste sýr neměli, je možné nahradit ho třeba tvarohem.

Začínáme s přípravou. V rámci ní stačí smíchat všechny suroviny

Zatímco u pečiva z mouky je třeba dodržovat různé technologické postupy, jako je tvorba kvásku, nebo třeba i kynutí, zde vás zaujme to, že postup přípravy je velmi jednoduchý. To nejtěžší se odehraje už na samotném začátku. Nejnáročnější fází není nic jiného, než jenom smíchání všech surovin dohromady. Můžete míchat v misce, ruční silou, nebo si můžete vzít na pomoc lepší věc, v podobě kuchyňského robota, který udělá práci za vás.

Pokud chcete mít těsto nadýchanější a ve větším objemu, dejte zvlášť vaječné bílky, ze kterých vytvoříte sníh. Zbývající suroviny smícháte klasicky a k nim následně přidáte právě bílkový sníh, který je třeba opatrně vmíchávat.

Ani na pečení není co zkazit

I pečení je spojeno s postupem, který je velmi jednoduchý. Pokud se máme podívat na to, jaká má být teplota, tak plně stačí nižších 150 stupňů Celsia. Takto si rozehřejte troubu. Mezi tím si můžete připravit plech, na kterém by neměl chybět pečicí papír. A to kvůli tomu, abyste eliminovali případné připékání. Na papír nalijte směs těsta a potom hurá do trouby. Doba pečení je zhruba 20 – 30 minut, podle celkové konzistence a stupně propečení.

Následně už pečivo z trouby vyndejte a nechte při pokojové teplotě chladnout. Jakmile má požadovanou teplotu, můžete ochutnat. Pokud máme mluvit o skladování, tak je samozřejmě možné skladovat toto pečivo bez mouky klasicky, s využitím mikrotenového sáčku, nebo také chlebníku.