Pesticidy v ovoci a zelenině jsou velké riziko. Jakým způsobem je efektivně odstranit?

Když se podíváte na nabídku ovoce a zeleniny v obchodech, zjistíte nejenom to, že je ohromná, ale zjistíte také to, že vše vypadá na první pohled dokonale. Jak tvarově, tak barevně i vzhledově. Důvodem je hlavně to, že se mohou používat různá hnojiva, která zajistí onu požadovanou dokonalost. Velkým problémem je to, že dané ovoce a zelenina již nemusí být tak zdravé, jak se na první pohled zdá.

Pesticidy všude okolo

Je jasné, že zemědělce tlačí k použití pesticidů mnoho věcí. Požadavky na velikost, požadavky na vzhled, stejně jako chtějí, aby jejich úroda byla co největší v co nejkratším čase. Také chtějí efektivně eliminovat různé škůdce. Vlivem toho stále více sahají po chemii a používají takzvané pesticidy. Tedy taková hnojiva, která nejsou přírodní, ale jsou vyrobené v laboratořích. A jakmile se tato látka dostane do kontaktu s plodinou, je více než jasné, že v ní může zůstat a následně se dostane do lidského těla.

Co mohou pesticidy způsobovat?

Že se nejedná o malé riziko, to jasně ukazují alarmující výsledky různých studií a testů. Ty poukazují na to, že pesticidy v potravinách mají na lidské zdraví mnohem větší vliv, než si člověk původně myslel. Mohou být původci různých akutních onemocnění, které vypadají že se objeví bez příčiny, ale realita je taková, že příčinou je právě dané chemicky ošetřené jídlo.

Čtěte také: Staré ručníky nevyhazujte! Máme úžasný tip na jejich kreativní využití!

Dále mohou způsobovat i řadu různých alergických reakcí, které mohou vést až k tomu, že se objeví nesnášenlivost na určité druhy potravin. To úplně nejhorší, co je však s pesticidy spojeno, to je fakt, že mohu mít na svědomí vznik rakoviny. Je tedy na místě začít proti nim bojovat. Jak efektivně je z potravin odstranit? Podívejte se na několik osvědčených postupů.

Důkladné omytí

Omývat ovoce a zeleninu. To vám jistě říkali již jako malým dětem. Tato rada trvá dodnes. Zatímco dříve to říkali vaši rodiče hlavně proto, že by na daných potravinách mohla být různá špína, nyní to říkají proto, že jsou na nich pesticidy. Ideální je omývat ve vlažné vodě, díky čemuž dokážete z povrchu ovoce a zeleniny eliminovat i 80 procent všech pesticidů. Ty jsou takzvané povrchové a vyskytují se hlavně u jablka, hroznů, ale i švestek, stejně jako broskví nebo hrušek. Pokud jde o zeleninu, tak se jedná o rajčata, stejně jako se může jednat o papriky.

Slaná voda

Pokud chcete z ovoce a zeleniny eliminovat opravdu vše, je třeba postupovat na další fázi. A to takovou, že si připravíte slanou vodu. Jedná se o 2 procentní roztok soli. To znamená, že vznikne roztok, kde budou 2 díly soli a 98 dílů vody. Jakmile máte, tak v dané vodě ovoce a zeleninu umyjte. Aby nedošlo k tomu, že sůl ovlivní chuť, nenamáčejte ve vodě potraviny nijak výrazně dlouho a po omytí je ještě omyjte klasickou vodou z kohoutku.

Octová voda

Ocet se v domácnosti používá na řadu věcí. I proto, že umí odstranit mnoho bakterií a jiných chemických látek. A tak může být použitelný také na eliminaci nežádoucích látek z ovoce a také ze zeleniny. V tomto případě je potřeba vzít 1 díl octa a přidat ho k 5 dílům vody. V tu dobu vznikne octová voda, ve které potraviny jednoduše umyjete tak, že je do octu na 15 minut ponoříte a necháte působit. Následně je důkladně omyjete pod vodou.

Nejenom pesticidy

Pamatujte také na to, že tímto postupem eliminujete nejenom pesticidy, ale že díky tomuto postupu eliminujete také celou řadu jiných škodlivých látek, které nemají na ovoci ni zelenině co dělat. Jedná se tedy o dobrou cestu, jak můžete jíst skutečně zdravě.