David Hampl
21 května, 2019

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když se řekne pizza, všichni si hned vybaví Itálii. Ano, první recepty na pizzu pocházejí opravdu z Itálie. A nutno podotknout, že pravé italské pizze se žádná jiná nevyrovná. Čím to je? Proč si právě italská pizza vydobyla takovou popularitu? Tajemství tkví v tenkém těstě a kvasnicích.

Pizzerie. Ano či ne?

Je pozdě večer, obchody jsou zavřené, v lednici pusto prázdno. Ideální okamžik, objednat si opět pizzu s rozvozem až do domu. Pizzerie mají většinou delší otevírací dobu a dovezou Vám pizzu až před dveře. Nastává otázka, kterou pizzerii si vybrat, když je jich ve městě tolik. Každá nabízí jiné druhy, jiné velikosti a jiné ceny. Možností, jak udělat pizzu a co na ní dát je v dnešní době opravdu mnoho. Člověk si dlouhou dobu vybírá a pak ještě delší dobu čeká, než jim pizza přijede. A co takhle si pizzu udělat doma z toho, co dům dá? A navíc tak výbornou, že svou vůní přiláká i sousedy? Že je to moc složité a náročné? Právě naopak, je to velmi jednoduché.

Tajemství tkví v tenkém těstě

Tajemství skvělé pizzy nespočívá ani tak v náplni, jako spíše v základě. A základem dobré pizzy je dobré těsto. Dost často se můžeme setkat s tím, že pizza má těsto poněkud vysoké a okraje tlusté. Jenže taková pizza přinese více námahy než užitku. Dobrá pizza má mít těsto:

  • tenké
  • měkké těsto
  • náplň rozprostřenou co nejvíce do stran

Příprava takového těsta v domácí kuchyni sama o sobě nezabere mnoho času a nejsou k tomu potřeba žádné speciální kuchařské dovednosti či mnoho úsilí.

Tvořte těsto jako Italové

Připravit si těsto na domácí pizzu nemusí být vůbec obtížné. Bohatě Vám k tomu budou stačit ingredience, které doma stejně většinou máte. Pokud ne, stačí zaběhnout do nejbližšího obchodu. Pro přípravu těsta budete potřebovat: 400 g pšeničné mouky, poloviční lžičku soli, 8 g suchých kvasnic, 1 polévkovou lžíci cukru, 2,5 cl olivového oleje, 220 ml vody, mouku a máslo.

Postup přípravy

V míse smíchejte mouku se solí a uprostřed hromádky si udělejte malý dolík. Mezitím si do vhodné nádoby napusťte teplou vodu a nechte v ní rozpustit kvasinky spolu s cukrem. Poté přelijte do středu dolíku z mouky a soli. Počínaje středem začněte rozmíchávat těsto rukama nebo lžící. Během tohoto procesu přilijte po dvou částech množství olivového oleje. Těsto hněťte po dobu 5 minut, dokud nebude hladké a pružné.

Připravte si větší mísu, kterou vytřete po stranách tenkou vrstvou olivového oleje. Do takto připravené mísy vložte těsto a přikryjte ho utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte kynout cca půl hodiny při pokojové teplotě, dokud nenabude dvojnásobného objemu.

Po nakynutí rozdělte těsto na dva stejné díly a pomocí válečku každý díl pořádně rozválejte do tvaru kulaté placky. Tvar kulaté placky není podmínkou. Pokud se Vám více líbí více trojúhelník nebo čtverec, je to jen na Vás. Koneckonců neobvyklý tvar může určitě zaujmout. Mnohem důležitější je tloušťka těsta. Snažte se ho rozválet co nejtenčeji, ale nemělo by se trhat. Jakmile budete mít placky připraveny, můžete na ně začít postupně skládat náplň.

Volba náplně je čistě ve Vaší režii, ale všeobecně se doporučuje nanést vždy nějaký základ. Nejčastěji se používá:

  • rajčatová omáčka
  • smetanová omáčka

Na základě Vámi zvolené omáčky můžete začít skládat nejrůznější suroviny (uzeniny, šunku, zeleninu dokonce i ovoce je možné). Pizza je velmi často spojována se sýrem, který ji dává určitý šmak. Lze využít mnoho druhu sýrů (mozzarella, eidam, parmazán aj.), které se vkládají na těsto nakrájené na plátky nebo nastrouhané na struhadle. Takto připravenou pizzu vložte do předehřáté trouby na teplotu 200° C a pečte 15-20 minut.

Pizza tady a teď

Tento recept na pizza těsto Vám jistě pomůže v okamžiku, kdy dostanete chuť na pizzu, ale nebude se Vám chtít cestovat do pizzerie či supermarketu pro mraženou. Vždy tak získáte pizzu s báječně tenkým a měkkým těstem, které Vám bude závidět široké okolí. A v náplni se meze nekladou. V tom je krása tvorby jakékoliv pizzy.

Sdílejte článek