Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto. V čem je jeho kouzlo? Základem jsou ty pravé ingredience a také postup jeho přípravy. S obojím vás seznámíte. Do pizzerie už nebudete muset. -
Menu

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto. V čem je jeho kouzlo? Základem jsou ty pravé ingredience a také postup jeho přípravy. S obojím vás seznámíte. Do pizzerie už nebudete muset.

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když se řekne pizza, všichni si hned vybaví Itálii. Ano, první recepty na pizzu pocházejí opravdu z Itálie. A nutno podotknout, že pravé italské pizze se žádná jiná nevyrovná. Čím to je? Proč si právě italská pizza vydobyla takovou popularitu? Tajemství tkví v tenkém těstě a kvasnicích.

Pizzerie. Ano či ne?

Je pozdě večer, obchody jsou zavřené, v lednici pusto prázdno. Ideální okamžik, objednat si opět pizzu s rozvozem až do domu. Pizzerie mají většinou delší otevírací dobu a dovezou Vám pizzu až před dveře. Nastává otázka, kterou pizzerii si vybrat, když je jich ve městě tolik. Každá nabízí jiné druhy, jiné velikosti a jiné ceny. Možností, jak udělat pizzu a co na ní dát je v dnešní době opravdu mnoho. Člověk si dlouhou dobu vybírá a pak ještě delší dobu čeká, než jim pizza přijede. A co takhle si pizzu udělat doma z toho, co dům dá? A navíc tak výbornou, že svou vůní přiláká i sousedy? Že je to moc složité a náročné? Právě naopak, je to velmi jednoduché.

Tajemství tkví v tenkém těstě

Tajemství skvělé pizzy nespočívá ani tak v náplni, jako spíše v základě. A základem dobré pizzy je dobré těsto. Dost často se můžeme setkat s tím, že pizza má těsto poněkud vysoké a okraje tlusté. Jenže taková pizza přinese více námahy než užitku. Dobrá pizza má mít těsto:

  • tenké
  • měkké těsto
  • náplň rozprostřenou co nejvíce do stran

Příprava takového těsta v domácí kuchyni sama o sobě nezabere mnoho času a nejsou k tomu potřeba žádné speciální kuchařské dovednosti či mnoho úsilí.

Tvořte těsto jako Italové

Připravit si těsto na domácí pizzu nemusí být vůbec obtížné. Bohatě Vám k tomu budou stačit ingredience, které doma stejně většinou máte. Pokud ne, stačí zaběhnout do nejbližšího obchodu. Pro přípravu těsta budete potřebovat: 400 g pšeničné mouky, poloviční lžičku soli, 8 g suchých kvasnic, 1 polévkovou lžíci cukru, 2,5 cl olivového oleje, 220 ml vody, mouku a máslo.

Postup přípravy

V míse smíchejte mouku se solí a uprostřed hromádky si udělejte malý dolík. Mezitím si do vhodné nádoby napusťte teplou vodu a nechte v ní rozpustit kvasinky spolu s cukrem. Poté přelijte do středu dolíku z mouky a soli. Počínaje středem začněte rozmíchávat těsto rukama nebo lžící. Během tohoto procesu přilijte po dvou částech množství olivového oleje. Těsto hněťte po dobu 5 minut, dokud nebude hladké a pružné.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
RECEPTY

Kynuté knedlíky na páře jsou měkké jako pavučinka: TOP recept…

Příprava domácího kynutého knedlíku představuje pro spoustu hospodyněk začátečnic doslova peklo. Správné zpracování těsta, dostatečná doba kynutí a čas vaření…
ZAJÍMAVOSTI

Důležitá informace pro každého, kdo má doma kočku nebo kocoura:…

Kočky jsou velice specifická stvoření s jedinečnými vlastnostmi. Těžko říct, čím to je, možná jsou na vině jejich předci, kočkovité…
RECEPTY

Vesnické řízky dle mé prababičky: Dělala jsem je takto celý…

Rady našich babiček jsou nesmrtelné. Jen se zamysleme a přiznejme si, kolik jejich moudrosti využíváme i dnes, v moderní době,…
ZAJÍMAVOSTI

Retro Melta má zázračné účinky na naše zdraví i chuťové…

Pamatujete si, kdy jste jako děti sedávaly u své babičky a dědečka a popíjely lahodnou meltu se šlehačkou? Pokud ano,…
ZÁBAVA

To jste ještě neviděli: Pes drží kolo svého majitele, aby…

Většina z nás miluje psy a obdivuje jejich loajalitu k člověku. Pro většinu z nás jsou psi plnoprávným členem rodiny a provází nás…
ZE ŽIVOTA

DNES RÁNO: Bezdomovec vrátil peněženku plnou peněz – neuvěřitelné, co…

Bezdomovectví je závažný problém, se kterým se v menší či větší míře potýkají všechny země světa. Zároveň je velice obtížné odhadnout,…