David Hampl
31 ledna, 2020

Alobal neboli hliníkovou folii většina z nás běžně používá při pečení, grilování či jako obal na svačinu. Jde však o kov, a tak se někteří lidé obávají, že se z něj mohou uvolňovat částice, které se později mohou usazovat v našem těle. Je tedy balení potravin do alobalu bezpečné?

Proč není alobal k balení potravin vhodný?

Z testování různých druhů alobalů vyplynulo, že v případě nevhodného použití alobalu, může docházet ke zvýšenému uvolňování hliníku do potravin, zejména při používání alobalu při vyšších teplotách či jeho dlouhodobějším kontaktu s kyselými a slanými potravinami. Sám o sobě při běžném používání alobal z hlediska uvolňování hliníku nebezpečný není. S balením potravin do alobalu je ale spojen i jiný problém, o které se příliš nemluví – bakterie.

Pokud se totiž například zbytek oběda rozhodneme uchovat na talíři jen tím, že ho překryjeme alobalem, k jídlu může stále proudit vzduch, který poskytne podmínky pro množení bakterií, z nichž některé mohou být pro naše tělo škodlivé. Z tohoto důvodu je tak vhodnější používat vzduchotěsné sáčky, fólie nebo plastové nádoby, které jídlo utěsní.

Jak jinak lze doma alobal využít?

Alobal se dá v domácnosti ale využít i jinak než jen v kuchyni, je například skvělým pomocníkem při praní.  Pokud toužíte po čistém a zároveň nadýchaném oblečení, stačí do bubnu pračky před praním přidat malou kuličku z alobalu. Prádlo bude čisté, hebké a jemné na dotek. Alobal je neocenitelným pomocníkem také při žehlení. Má skvělé výhřevné vlastnosti, a když ho vložíte pod potah žehlicího prkna, žehlení bude mnohem snazší a rychlejší.

Alobal oceníte také při mytí nádobí. Lze si z něj vytvořit účinnou „drátěnku“, která vám pomůže odstranit připálený tuk, aniž byste museli mít strach z poškození pánve. Alobal dokáže rovněž vyřešit problém tupých nůžek. Stačí alobal několikrát přeložit, poté ho těmito nůžkami nastříhat a nůžky budou opět ostré.

Sdílejte článek