David Hampl
3 června, 2020

Víte, že huspenina není jen dobrota k večeři nebo ideální občerstvení pro hosty, ale přímo zázračný lék? Má blahodárný vliv na kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, přispívá k elasticitě cév, posiluje zuby a díky vysokému obsahu kolagenu by jí měly milovat všechny ženy. Zaručuje totiž pevnou a pružnou pokožku!

Přírodní kolagen a elastin

Huspenina (neboli sulc), vděčí za své léčivé účinky hlavně kolagenu. Tato významná bílkovina se ne nadarmo nazývá v kosmetickém průmyslu bílkovinou mládí, je také hlavním stavebním prvkem ve vazivových tkáních. Bez kolagenu kůže, chrupavky, šlachy i klouby strádají. Kromě kolagenu je v huspenině přítomná další významná bílkovina elastin. Elastin dodává naopak nezbytnou elasticitu šlachám a kůži, ale také tkáním vnitřních orgánů, jako jsou cévy, srdce. Huspeninu si můžete snadno doma připravit podle nejlepšího receptu našich předků.

Co budete potřebovat na přípravu

Pro výrobu huspeniny budete potřebovat:

  • 2 vepřová kolena
  • 2 vepřové nožičky
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • 0,5 kg vepřové plece
  • 20 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 5 mrkví
  • 2 petržele
  • půlku celeru
  • sůl
  • ocet

Příprava

Připravte si větší hrnec se studenou vodou.

Do hrnce vložte umytá kolena, nožičky a kůži, vše musí být ponořeno. Dejte vařit na mírný plamen.

Přidejte pepř, nové koření, bobkový list. Vařte alespoň 2 hodiny.

Přidejte cibuli a česnek. Osolte a dochuťte několika kapkami octa.

Průběžně sbírejte pěnu z povrchu.

Důležité je sbírat pouze pěnu a během celých 2 hodin obsah hrnce nemíchat.

Když se začne oddělovat maso od kostí, přidejte mrkev, petržel, celer a také vepřovou plec.

Vařte do změknutí masa. Může to trvat trochu déle, ale věřte, že trpělivost růže přináší.

Po uvaření nakrájejte vařenou zeleninu do misek, přidejte natrhané maso a zalijte vývarem.

Nechte ztuhnout do druhého dne a podávejte s čerstvým chlebem. Můžete dochutit octem nebo čerstvě nakrájenou cibulí.

Huspenina, sulc, rosol, aspik

Pod různými názvy se skrývá stejná pochoutka, která dokáže posílit zdraví. Pravidelná konzumace huspeniny dokáže doplnit organismu tolik potřebný kolagen. Nejen v rámci prevence, ale také po sportovním výkonu je vhodné kolagen pravidelně doplňovat. Huspenina je navíc zcela bez tuku, vysrážený tuk z povrchu lze totiž jednoduše odstranit po ztuhnutí.

Vyzkoušejte i další varianty

Neholdujete vepřovému masu? Vyzkoušejte huspeninu uvařit z kuřecího masa. Kuřecí huspenina je dietnější a lehce stravitelná, taktéž doplněná o zeleninu. Navíc kuřecí maso je vhodné také pro nejmenší děti a seniory. Vhodné pro přípravu jsou kuřecí skelety se zbytky masa, křídla, kůže a další odřezky. Pro zajištění konzistence je v případě kuřecího masa vhodné doplnit o želatinu v prášku.

Sdílejte článek