David Hampl
20 února, 2020

Znáte hliníkovou fólii, tzv. alobal? Určitě ano. Jde o pomůcku, která je nedílnou součástí našeho kuchyňského vybavení, bez kterého by si někteří lidé nedokázali představit den. Lidé si do ní balí svačiny, zakrývají s ní pokrmy, utěsňují mezery atd. S její pomocí lze vyřešit opravdu mnoho věcí a usnadní nám tak spoustu nepříjemných situací. Nyní se ovšem ukazuje, že nadměrné používání alobalu nemusí být vždy úplně bezpečné. Podívejte se na informace, které je rozhodně dobré vědět, pokud jste častým uživatelem této kuchyňské pomůcky.

Stop alobalu!

Hliníkovou folii používají téměř všichni na vaření nebo jako obal. Každý den si do ní spousta lidí balí svačiny pro sebe a pro své děti do školy. A právě kvůli dětem, ale také kvůli nám samým, je nejvyšší čas tuto činnost zastavit. Nedávné studie totiž ukázaly, že tato hliníková folie je pro naše zdraví velmi škodlivá. Možná tomu nebudete chtít uvěřit, ale je tomu opravdu tak.

Vliv na fungování mozku

Hliník je neurotoxický těžký kov, který v některých případech může způsobovat celou řadu závažných nežádoucích účinků na náš organismus. Patří mezi ně negativní vliv na fungování mozku, které je úzce spojeno s Alzheimerovou chorobou. Podle lékařských expertů, může dlouhodobé používání folie způsobit mentální retardaci, ztrátu rovnováhy, paměti, koordinace a kontrolu těla. Studie také dokázala, že vaření s hliníkovou folií má vliv na kosti, protože folie zabraňuje proudění vápníku. Dokonce je spojena s plicní fibrózou a dalšími respiračními problémy.

Překročení denní dávky

Když je hliník vystaven vysokým teplotám, tak proniká do potraviny. Prokázalo se, že potraviny vařené v alobalu mohou obsahovat až 400 mg hliníku, což je hodně. Denní doporučená dávka je podle WHO jen 60 mg. Hliníková folie tedy není vhodná pro pečení, vaření nebo ohřívání. Takové akce mohou mít velmi negativní dopad na naše zdraví. Vzpomeňte si na to, až s ním budete chtít příště pracovat. Použijte raději potravinové obaly na balení svačin.

Sdílejte článek