Polévky jsou nejenom startem dobrého oběda nebo večeře. Mohou být i chutným plnohodnotným jídlem. Umí nejenom zasytit, ale umí prospívat zažívacímu traktu. Jaké polévky jsou NEJ? To jsou ony! -
Menu

Polévky jsou nejenom startem dobrého oběda nebo večeře. Mohou být i chutným plnohodnotným jídlem. Umí nejenom zasytit, ale umí prospívat zažívacímu traktu. Jaké polévky jsou NEJ? To jsou ony!

Většinu polévek člověk sní před hlavním jídlem, a to jako alternativu k předkrmu. Polévka ale může posloužit také jako hlavní jídlo. Kromě toho, že připraví žaludek na hlavní chod, nebo plnohodnotně zasytí, je ve stravování důležitá také proto, že umí stimulovat činnost žaludku a optimalizovat trávení. Proto by polévka měla být základem každého jídelníčku. A jaké jsou ty pravé? Tady jsou tipy na ty skutečně nejlepší.

Masový vývar

Naprostá klasika, kterou jistě znáte. Co na ní potřebujete? Základem je kuřecí nebo hovězí maso. K tomu už jenom mrkev, celer a petržel a dále také nové koření a černý pepř. Takto nechte táhnout vývar několik hodin a bude dokonalý. Pokud chcete klasický masový vývar něčím ozvláštnit, hodí se samozřejmě těstovina v podobě nudlí, nebo třeba drobení.

Sýrová polévka

Velmi zajímavý recept, který budete milovat. Na polévku potřebujete zeleninový vývar, mrkev, cibuli, brambory a také tavený sýr. Příprava probíhá tak, že ve vývaru uvaříte na kostky nakrájenou zeleninu a poté ho zahustíte pomocí taveného sýru. Promícháte, dochutíte a potom už můžete podávat. Nejlépe s čerstvým světlým pečivem.

Kuřecí polévka se sýrem

Velmi unikátní hustá polévka, která se začíná vařit tak, jako klasický vývar. Tedy se zeleninou a kuřecím masem. Když je vše měkké, jednotlivé suroviny se nakrájí na kostky a nechají v polévce. V tuto chvíli přichází na řadu také tavený sýr, který se v polévce rozpustí tak, aby ji dokonale zahustil. Tato polévka vám nejenom zachutná, ale také skvěle zasytí.

Zeleninový vývar

Opět jedna klasika, u které zaujme to, že můžete experimentovat. Pokud se podíváme na základní recept, tak je na něho potřeba voda a kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel. Ta se vaří několik desítek minut, dokud není měkká. Pokud chcete vyzkoušet zajímavou alternativu polévky, potom vám rozhodně doporučíme zkusit i další druhy zeleniny. A to třeba v podobě bílého zelí, v podobě cukety, ale také v podobě rajčat, nebo papriky. V tomto směru se fantazie meze nekladou.

Mléčná polévka

Rozhodně není důvod se jí bát, jelikož uvidíte, že chutná opravu skvěle. Základem polévky je zeleninový vývar, a to spolu s nakrájenými kousky zeleniny, které v polévce zůstávají. Použijte mrkev a petržel, ale také květák, hrášek a brambory. Následně do polévky opatrně lijte plnotučné mléko, které ji zahustí, dochutí a vytvoří zajímavou krémovou konzistenci.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto…

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké…