David Hampl
15 května, 2019

Většinu polévek člověk sní před hlavním jídlem, a to jako alternativu k předkrmu. Polévka ale může posloužit také jako hlavní jídlo. Kromě toho, že připraví žaludek na hlavní chod, nebo plnohodnotně zasytí, je ve stravování důležitá také proto, že umí stimulovat činnost žaludku a optimalizovat trávení. Proto by polévka měla být základem každého jídelníčku. A jaké jsou ty pravé? Tady jsou tipy na ty skutečně nejlepší.

Masový vývar

Naprostá klasika, kterou jistě znáte. Co na ní potřebujete? Základem je kuřecí nebo hovězí maso. K tomu už jenom mrkev, celer a petržel a dále také nové koření a černý pepř. Takto nechte táhnout vývar několik hodin a bude dokonalý. Pokud chcete klasický masový vývar něčím ozvláštnit, hodí se samozřejmě těstovina v podobě nudlí, nebo třeba drobení.

Sýrová polévka

Velmi zajímavý recept, který budete milovat. Na polévku potřebujete zeleninový vývar, mrkev, cibuli, brambory a také tavený sýr. Příprava probíhá tak, že ve vývaru uvaříte na kostky nakrájenou zeleninu a poté ho zahustíte pomocí taveného sýru. Promícháte, dochutíte a potom už můžete podávat. Nejlépe s čerstvým světlým pečivem.

Kuřecí polévka se sýrem

Velmi unikátní hustá polévka, která se začíná vařit tak, jako klasický vývar. Tedy se zeleninou a kuřecím masem. Když je vše měkké, jednotlivé suroviny se nakrájí na kostky a nechají v polévce. V tuto chvíli přichází na řadu také tavený sýr, který se v polévce rozpustí tak, aby ji dokonale zahustil. Tato polévka vám nejenom zachutná, ale také skvěle zasytí.

Zeleninový vývar

Opět jedna klasika, u které zaujme to, že můžete experimentovat. Pokud se podíváme na základní recept, tak je na něho potřeba voda a kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel. Ta se vaří několik desítek minut, dokud není měkká. Pokud chcete vyzkoušet zajímavou alternativu polévky, potom vám rozhodně doporučíme zkusit i další druhy zeleniny. A to třeba v podobě bílého zelí, v podobě cukety, ale také v podobě rajčat, nebo papriky. V tomto směru se fantazie meze nekladou.

Mléčná polévka

Rozhodně není důvod se jí bát, jelikož uvidíte, že chutná opravu skvěle. Základem polévky je zeleninový vývar, a to spolu s nakrájenými kousky zeleniny, které v polévce zůstávají. Použijte mrkev a petržel, ale také květák, hrášek a brambory. Následně do polévky opatrně lijte plnotučné mléko, které ji zahustí, dochutí a vytvoří zajímavou krémovou konzistenci.

Sdílejte článek