Polévky jsou nejenom startem dobrého oběda nebo večeře. Mohou být i chutným plnohodnotným jídlem. Umí nejenom zasytit, ale umí prospívat zažívacímu traktu. Jaké polévky jsou NEJ? To jsou ony! -
Menu

Polévky jsou nejenom startem dobrého oběda nebo večeře. Mohou být i chutným plnohodnotným jídlem. Umí nejenom zasytit, ale umí prospívat zažívacímu traktu. Jaké polévky jsou NEJ? To jsou ony!

Většinu polévek člověk sní před hlavním jídlem, a to jako alternativu k předkrmu. Polévka ale může posloužit také jako hlavní jídlo. Kromě toho, že připraví žaludek na hlavní chod, nebo plnohodnotně zasytí, je ve stravování důležitá také proto, že umí stimulovat činnost žaludku a optimalizovat trávení. Proto by polévka měla být základem každého jídelníčku. A jaké jsou ty pravé? Tady jsou tipy na ty skutečně nejlepší.

Masový vývar

Naprostá klasika, kterou jistě znáte. Co na ní potřebujete? Základem je kuřecí nebo hovězí maso. K tomu už jenom mrkev, celer a petržel a dále také nové koření a černý pepř. Takto nechte táhnout vývar několik hodin a bude dokonalý. Pokud chcete klasický masový vývar něčím ozvláštnit, hodí se samozřejmě těstovina v podobě nudlí, nebo třeba drobení.

Sýrová polévka

Velmi zajímavý recept, který budete milovat. Na polévku potřebujete zeleninový vývar, mrkev, cibuli, brambory a také tavený sýr. Příprava probíhá tak, že ve vývaru uvaříte na kostky nakrájenou zeleninu a poté ho zahustíte pomocí taveného sýru. Promícháte, dochutíte a potom už můžete podávat. Nejlépe s čerstvým světlým pečivem.

Kuřecí polévka se sýrem

Velmi unikátní hustá polévka, která se začíná vařit tak, jako klasický vývar. Tedy se zeleninou a kuřecím masem. Když je vše měkké, jednotlivé suroviny se nakrájí na kostky a nechají v polévce. V tuto chvíli přichází na řadu také tavený sýr, který se v polévce rozpustí tak, aby ji dokonale zahustil. Tato polévka vám nejenom zachutná, ale také skvěle zasytí.

Zeleninový vývar

Opět jedna klasika, u které zaujme to, že můžete experimentovat. Pokud se podíváme na základní recept, tak je na něho potřeba voda a kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel. Ta se vaří několik desítek minut, dokud není měkká. Pokud chcete vyzkoušet zajímavou alternativu polévky, potom vám rozhodně doporučíme zkusit i další druhy zeleniny. A to třeba v podobě bílého zelí, v podobě cukety, ale také v podobě rajčat, nebo papriky. V tomto směru se fantazie meze nekladou.

Mléčná polévka

Rozhodně není důvod se jí bát, jelikož uvidíte, že chutná opravu skvěle. Základem polévky je zeleninový vývar, a to spolu s nakrájenými kousky zeleniny, které v polévce zůstávají. Použijte mrkev a petržel, ale také květák, hrášek a brambory. Následně do polévky opatrně lijte plnotučné mléko, které ji zahustí, dochutí a vytvoří zajímavou krémovou konzistenci.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Tyhle mini rolky si zamilujete nejenom vy, ale zamiluje si…

Čeká vás návštěva a vy ji chcete něčím pohostit? Jestliže ano a zároveň nevíte, čím by to mělo být, máme…
RECEPTY

Máte chuť na maso, ale máte dost klasických plátků, nebo…

Když máte chuť na maso, je několik možností, co si připravit. Když ale nechcete opakovat stále ty stejné recepty na…
RECEPTY

Běžné kuřecí řízky jistě znáte. Máte už jich dost a…

Zažíváme to téměř všichni. Když přijdeme odpoledne či navečer domů, jsme po celém dni v práci většinou tak unavení, že…
RECEPTY

U přípravy běžného pečiva potřebujete kromě jiného také mléko a…

Každému se občas stane, že potřebuje narychlo vytvořit nějakou pochoutku pro návštěvu, která se nahlásila na poslední chvíli – nebo…
RECEPTY

Nebojte se vyzkoušet nový recept na nakládaná rajčata. Chcete si…

Nakládaná rajčata patří mezi pochoutky, na které si člověk velice rychle zvykne a pak by je nejraději používal do všeho.…
RECEPTY

Najdete je na zahrádce, stejně jako je můžete koupit ve…

Začátek letních prázdnin se blíží s ním i sezóna nových brambor, které pocházejí od nás, z České republiky a mají podle mnohých…