David Hampl
17 května, 2020

Čerstvá rajčata jsou k sežrání! V salátu s cibulí, v domácím protlaku, v rajčatové omáčce na těstoviny nebo jen tak nakrájené na měsíčky k míchaným vajíčkům. Rajčata jsou chutná a doslova napěchovaná vitamíny, které dokonce bojují i proti rakovině. Nejlepší jsou samozřejmě ta domácí a sezónní, o které se staráte vlastníma rukama, dáváte jim svou péči a lásku a naopak jim nedáváte žádné chemické postřiky a hnojiva. Nojo, ale jak to udělat, aby bez těch postřiků a hnojiv rostla tak, jak si představujeme? Ono to není tak snadné. Naštěstí to snadné je. Existuje řada domácích způsobů, jak pohnojit rajčata, aby nám úroda dělala radost a nemuseli za to platit zlatem ani svým zdravím.

Kvasnice, kvasnice, kvasnice

Kvasnice jsou vlastně kultura mikroskopických tvorečků, které pracují v náš prospěch. Jsou zdravé pro naše dobře pracující střeva, umějí nadýchat a provzdušnit pečivo a chutnají také rostlinám. Zejména rajčata z kvasnicové zálivky velmi těží. Dostanou tak totiž celou řadu minerálů, správné pH a navíc spoustu kyslíku, který k růstu potřebují.

Vyrobte si podomácku zázračnou zálivku, která vás bude stát pár korun a rajčata se po ní budou moci utlouct.

Budete potřebovat:

  • 3 litrovou nádobu, například zavařovací sklenici
  • ½ šálku cukru
  • 100 g kvasnic

Do nádoby nalijte vlažnou vodu, ve které rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Sklenici zakryjte kusem utěrky či jiné prodyšné textilie, zajistěte gumičkou nebo provázkem a dejte zhruba na 15 – 20 minut na teplé místo. Kvasinky se začnou probouzet a krmit se cukrem. Občas můžete sklenicí protřepat, aby se její obsah promíchal.

Oživlé kvasnice poznáte podle toho, že se na povrchu směsi začnou tvořit bublinky. Nejprve divoce, pak už méně, jak začíná docházet kvasinkám cukr, který by mohly baštit. Ve chvíli, kdy směs dobublá, je zálivka připravena.

Do konve s vodou nalijte sklenici (zhruba 3 deci) této koncentrované kvasnicové směsi a zhruba litr této zálivky dopřejte každé sazenici rajčete. Během léta můžeme touto směsí zalévat několikrát týdně, alespoň však jednou za měsíc. Uvidíte, co za zázraky to s rajčaty udělá. Stonky budou pevnější a odolnější, plody budou větší, aromatické a sladké. Kromě toho tato zálivka také bojuje proti plísním a škůdcům, což je bonus navíc.

Sdílejte článek