David Hampl
30 listopadu, 2018

Bílkový krém můžeme považovat za něco, co je bráno v oblast cukrářství jako něco, co by měl znát každý, kdo peče. I proto se v receptech příliš nedbá na vysvětlení postupu, jak ho správně připravit. Pokud i vy bílkový krém potřebujete, pomůžeme vám. Přinášíme vám recept na ten nejlepší. A je na vás, jaké další využití mu najdete. Může být součástí dezertů, nebo ho začnete mlsat jenom tak.

Co na bílkový krém budete potřebovat?

Bojíte se, že je složitý a že bílkový krém reálně nezvládnete? Tyto starosti můžete stoprocentně hodit za hlavu, jelikož opak je v souvislosti s tímto receptem pravdou. Stačí se podívat i na seznam surovin, kde je jasně patrné, že se jedná o věci, které doma běžně budete mít. Postupně si na svou kuchyňskou linku nachystejte:

  • 250 gramů cukru krystal
  • 3 vaječné bílky
  • 50 – 70 ml vody
  • Šťávu z citronu

Vytvořte cukrový sirup

Většina receptů je spojena s tím, že když vytváříte bílkový krém, tak se po vás chce přisypávat cukr přímo do něho. To však má nevýhodu v tom, že se nemusí dokonale rozpustit. Proto doporučíme alternativu v podobě varianty, kdy si vytvoříte cukerný sirup. A to tak, že do vody přidáte cukr a začnete ho při vyšší teplotě rozpouštět. Jakmile bude rozpuštěný a bude mít požadovanou konzistenci, máte hotovo. Nyní ho dejte stranou, jelikož je důležité, aby vám vychladl. Myslete na to, že se vše může dít i po dobu 10 minut, jelikož je třeba teplotu zvyšovat postupně. Jinak se voda rychle vypaří a cukr může zašít karamelizovat. Když je odstavený, už do něho přimíchejte jenom trochu citronové šťávy a nechte lehce chladnout.

Začnete vytvářet sníh

Postup e jednoduchý. Stačí si vzít jenom vaječné bílky, dát je do mísy a následně je začít míchat. A to až do doby, než začne houstnout a než začne mít bílou, skutečně sněhovou konzistenci. Ta ukazuje na to, že se vám dílo skutečně daří a že je bílkový krém na dobré cestě. Jakmile máte z bílků dokonalou sněhovou konzistenci, která dokáže držet tvar, přichází na řadu sirup. Mixér dejte na nejmenší rychlost a postupně ho vmíchávejte do směsi. Rázem by mělo docházet k tomu, že sníh bude postupně přecházet v krém.

Nechte tuhnout

Jakmile je hotovo, je třeba začít s rychlým chlazením. My doporučíme vložit mísu do mrazáku, ven do chladu, nebo i do lednice. Čím nižší bude teplota, tím lépe. Vytvořený bílkový krém by měl mít těsně nad nulou, což znamená také situaci, že je připraven k použití. Třeba ke zdobení dezertů.

Sdílejte článek