Používáte olivový olej nejen do salátů, ale i na vaření? ZDE je důvod, proč byste měli zvolit na vaření raději sádlo!

Olivový olej je považován za jeden z nejužitečnějších produktů. Navzdory skutečnosti, že je poměrně drahý, mnozí ho využívají k salátovým úpravám a k vaření teplých jídel. Vědci z University Montfortu v Anglii provedli sérii studií o účinku olivového oleje na lidské tělo.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Došli k závěru, že tento výrobek je mimořádně užitečný pouze v surové formě. Když ho tedy smažíme, rostlinný olej vydává aldehydy – látky, které škodí našemu tělu. Nadměrná konzumace smažených potravin navíc může vést ke vzniku nádorů, onemocnění srdce a snížené funkci mozku.

Čtěte také: Jak vylepšit svou zahradu? Nebojte se kreativity a podívejte se s námi na těchto 25 nápadů, které můžete využít i vy. Přesvědčte se, že i vaše zanedbaná zahrada může být moderní a dokonalá. Jak na to?

Autoři této studie na názorném příkladu ukazují, že ryby vařené v rostlinném oleji (slunečnicovém, či olivovém) obsahují 200x více aldehydů, než bezpečnostní normy vůbec umožňují.

Výhody sádla

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Lékaři proto doporučují nepoužívat rostlinný olej na vaření teplých jídel. Navrhují jej nahradit sádlem, nebo máslem. Sádlo obsahuje mononenasycené mastné sloučeniny, které při zahřátí nevylučují toxické látky.

V tuku je také obsažena polynenasycená kyselina arachidonová, která má řadu užitečných vlastností:

  • na mozek,
  • na ledviny,
  • na srdce,
  • a bojuje proti škodlivému cholesterolu.

Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!