Olivový olej je považován za jeden z nejužitečnějších produktů. Navzdory skutečnosti, že je poměrně drahý, mnozí ho využívají k salátovým úpravám a k vaření teplých jídel. Vědci z University Montfortu v Anglii provedli sérii studií o účinku olivového oleje na lidské tělo.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Došli k závěru, že tento výrobek je mimořádně užitečný pouze v surové formě. Když ho tedy smažíme, rostlinný olej vydává aldehydy – látky, které škodí našemu tělu. Nadměrná konzumace smažených potravin navíc může vést ke vzniku nádorů, onemocnění srdce a snížené funkci mozku.
Autoři této studie na názorném příkladu ukazují, že ryby vařené v rostlinném oleji (slunečnicovém, či olivovém) obsahují 200x více aldehydů, než bezpečnostní normy vůbec umožňují.
Výhody sádla
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Lékaři proto doporučují nepoužívat rostlinný olej na vaření teplých jídel. Navrhují jej nahradit sádlem, nebo máslem. Sádlo obsahuje mononenasycené mastné sloučeniny, které při zahřátí nevylučují toxické látky.
V tuku je také obsažena polynenasycená kyselina arachidonová, která má řadu užitečných vlastností:
- na mozek,
- na ledviny,
- na srdce,
- a bojuje proti škodlivému cholesterolu.
Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!