Kdo by neznal červený podlouhlý tvar rebarbory a její příjemnou nasládlou chuť. Rebarbora se dá konzumovat hned na několik způsobů, ale nejznámější je rebarborový koláč, pro který je typické velké množství žmolenky. Rebarboru můžete sezónně koupit v obchodě, ale mnohem lepší je vypěstovat si ji na vlastní zahrádce a udělat si potřebné zásoby na zimu. Jaké pozitivní vlastnosti můžete u rebarbory ocenit?
Vlastnosti rebarbory
Rebarbora má projímavý účinek, a je tedy dobrá, pokud vás trápí zácpa. Myslete na to, že byste ji neměli konzumovat ve velkém množství, abyste to nepřehnali a zase neběhali neustále na toaletu. To by se mohlo stát lidem s citlivějšími reakcemi těla. Pokud potřebujete využít sílu projímadla, dělá se odvar z rebarborových kořenů ve vroucí vodě, který se následně pije teplý. Tento odvar nebude dobrý jen pro lidi, kteří potřebují vyprázdnit střeva, ale také pro lidi, kteří se potýkají s problémy žlučníku. Kromě toho všeho vám tento odvar pomůže s nadýmáním a dokáže také zlepšit vaše trávení.
Recepty
Pokud si přejete nachystat odvar z rebarbory, nachystejte si hrníček, vroucí vodu a strouhaný kořen z rebarbory. Potřebovat budete jednu polévkovou lžíci strouhané rebarbory, kterou zalijete 250 ml vroucí vody. Až odvar vychladne na poživatelnou teplotu, vypijte jej. Nepijte ho však studený, nejlepší účinky bude mít, pokud jej vypijete ještě teplý.
Ještě je vhodné zmínit i to, že je rebarbora vhodným přírodním produktem, který se dá použít na spáleniny. Zde se používá ve formě prášku. V dobré lékárně by neměl být problém rebarborový prášek zakoupit, kromě toho je možné také koupit tabletky vyrobené z kořene. I postup použití je velmi jednoduchý. Prášek stačí pouze nanést v malém množství na popáleninu. Pokud nemáte možnost použít čerstvou rebarboru, tento prášek se dá také použít k vnitřnímu užití, a to na již výše zmiňovanou zácpu, nadýmání i pomalé trávení. Stačí jen, když si vyberete, zda chcete použít raději čerstvý kořen či prášek z lékárny, případně přírodní tabletky.
Nutriční hodnota rebarbory
Mnozí z vás možná přemýšlí o tom, zda se rebarbora řadí mezi ovoce, nebo spíše mezi zeleninu. I přes to, že je chuť rebarbory nasládlá a používá se zejména pro přípravu sladkých pokrmů, se ale tato potravina řadí mezi zeleninu. Pokud byste ji chtěli zařadit mezi konkrétní druh zeleniny, patří do té kořenové. Od svých příbuzných potravin se liší zejména tím, že oproti ostatním druhům ovoce je možné rebarboru konzumovat velmi brzy zjara, což znamená, že je možné rebarboru ze zahrádky používat již v květnu, kdy se většina zeleniny začíná teprve sázet.
Již v květnu je možné sklidit zelený kořen rebarbory, který je plný minerálů a vitaminů, které tělo po dlouhé zimě a nedostatku sluníčka tolik potřebuje. Jak již z textu možná vyplývá, u rebarbory se konzumuje převážně kořen, který se očišťuje od listů rostoucích nad zemí. Pokud vás neláká sladký rebarborový koláč, kterým si rozhodně neudržíte štíhlou linii, zkuste připravit rebarboru i na slané způsoby. Najít si můžete recept na polévku, salát, pyré i další pokrmy. Z těch sladkých se kromě koláče ještě hojně připravuje rebarborový džem. Konzumovat můžete jak zelené, tak i červené části kořenu. Vědět byste ale měli to, že červené kousky mají vyšší nutriční hodnotu než kousky zelené.
Uchování rebarbory
Pokud sklidíte rebarboru a přejete si ji uchovat co nejlépe, velmi dlouho vydrží v chladné a tmavé místnosti nebo v lednici. Zde samozřejmě ale nevydrží věčně. Jestli si chcete dopřát vitaminy a ostatní látky, např. železo i v zimě, nejjednodušší, co můžete udělat, je nakrájet rebarborové kořeny na kousky, pokapat je malým množstvím citronové šťávy, aby časem nezhnědly, naplnit jimi zavařovací sklenice a jen tak na sucho je zavařit. Takto připravené kořeny vám vydrží celou sezónu, klidně i několik, neztratí žádné zdravé látky a vy je budete mít neustále po ruce.