Pozor! Není to žádný trik! Víme, jak na lahodné domácí plněné loupáčky! Na ty z obchodu již nikdy nesáhnete, jelikož vláčností ani chutí nikdy nedosáhnout na ty, které si doba upečete. Co na ně budete potřebovat?

Kdo by si nevzpomínal na to křehké těsto loupáčku a lahodnou sladkokyselost marmelády, kterou byl rohlíček plněný. Nemusíte jen vzpomínat – máme pro vás úžasný recept, díky kterému si stejně dobré loupáčky můžete připravit i u sebe doma.

Z čeho jsou loupáčky

Tohle pečivo má mnoho názvů – pro někoho to je loupáček, pro jiného rohlíček, pro dalšího bagel. I samotné provedení pečiva může být různé – především v náplni. Rohlíček může být neplněný i plněný:

  • Marmeládou
  • Mákem
  • Tvarohem
  • Čokoládovou náplní

Samotná chuť loupáčku je ale pořád stejná a pořád se používají ty stejné suroviny. Pokud si zatoužíte na loupáčcích pochutnat, budete potřebovat 500 g mouky, 2 lžičky suchého droždí, 5 lžic cukru, 2 vejce, 75 g másla, 200 ml mléka, 0,5 lžičky soli, 2 lžičky sezamových semínek a 100 g náplně – my jsme zvolili oblíbenou a tradiční marmeládu.

Čtěte také: Milujete kokosové mléko? Pak jistě oceníte recept na toto úžasné domácí kokosové mléko!

Jak si zadělat na těsto

Mléko si zahřejte a smíchejte se sušeným droždím. Přidejte do teplého mléka i lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Pečlivě promíchejte a nechce si směs nachystanou na později.

Nachystejte si větší mísu, do které nasypejte zbytek mouky a cukru a sůl. Vejce nejdříve rozšlehejte a pak je přidejte do připravené mísy také. Nakonec přilijte nachystané mléko s kvasnicemi. Město pečlivě vymíchejte, aby bylo celistvé a nebyly v něm hrudky.

Až budete s hnětením těsta končit, přidejte ještě olej. Těsto ještě jednou pečlivě promíchejte. Pak jej odložte na teplé místo a nechce alespoň jednu hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte si jej na dvanáct stejně velikých kusů. Z každé dvanáctiny vytvarujte malou kouli a nechce je ještě dalších deset minut kynout – ideálně pod ručníkem (utěrkou) a na teplém místě.

Jak si nachystat rohlíčky

Poté, co je těsto ještě trochu nakynuté, můžete začít se samotným tvarováním rohlíčků. Z každého kulatého kusu těsta, který máte, postupně udělejte podlouhlý ovál, který by měl být o něco málo větší (delší), než vaše dlaň.

Vyberte si jednu stranu – horní nebo dolní – a tak vložte lžíci marmelády (nebo jiné náplně). Přetáhněte konec těsta přes těsto a pečlivě k sobě spojte okraje takovým způsobem, aby náplň nevytekla. V téhle chvíli by vám měla zbývat asi ještě polovina těsta z druhé strany.

Z druhé strany toho stejného kusu těsta nakrojte čtyři řezy, které budou umístěny stejně daleko od sebe. Vzniknout tím proužky, které budete přehýbat přes již vytvořený základ rohlíčku.

Opatrně rohlíčky pokládejte na plech (podložený pečícím papírem). Nezapomeňte každý loupáček potřít rozšlehaným vajíčkem a štědře posypat sezamovými semínky.

Troubu by měla být předehřátá na 180°. V takhle vyhřáté troubě pečte rohlíčky 20–25 minut. Pak je můžete vyndat z trouby, nechat trochu ochladit a výborné občerstvení je na světe. Dobrou chuť.