POZOR: Pokud na těstoviny používáte cedník, raději to přestanete dělat. Existuje několik důvodů!

Těstoviny všichni milují. Už od nepaměti tvoří nedílnou součást jídelníčku lidí po celém světě. Každý kuchař nebo hospodyňka má své vlastní vychytané osvědčené recepty na nejrůznější omáčky a přísady, připravují je s rajčaty, různými sýry, s masem i zeleninou. Mnoho lidí, včetně kuchařů, však dělá při přípravě těstovin několik zásadních chyb, kterými zbytečně snižují výslednou kvalitu chuti svého pokrmu.

Nesprávný postup nás šidí na chuti

Věc se má tak. Těstoviny se musejí nejdříve nějakou dobu vařit, aby změkly, než je můžeme přemístit na talíř. A to může být kámen úrazu, protože spousta lidí jako by zapomínala na to, co se s potravinami děje při pobytu ve vroucí vodě. Je zvláštní, že zatímco při vyvařováním masa či zeleniny nám „přemístění“ chuti z vyvařované suroviny do vody nepřipadá jako nic zvláštního, u těstovin ten samý princip nevnímáme. Přitom je to totéž.

Takže zatímco obvykle většina z nás uvaří těstoviny a následně vodu vylije do dřezu, většina přirozené chuti nás opustí právě s tímto vývarem. Pak ještě své dílo zkázy dokonáme tím, že suché těstoviny vysypeme na talíř a přelijeme je různě velkým množstvím omáčky. Takže zatímco jeden talíř omáčkou přetéká, na druhém jsou těstoviny téměř suché. A to se projeví i na chuti.

Čtěte také: Pár užitečných tipů, jak odstranit žvýkačku z bot, vlasů i oblečení.

Jak tedy s těstovinami správně zacházet?

Italský šéfkuchař Andrew Carmellini prozradil tajemství, jak připravit těstoviny té správné a nezaměnitelné chuti, jak je umějí jen Italové. Celý svět vždy nechápavě kroutil hlavou, jak je možné, že takové těstoviny jako v jihoevropské středomořské zemi nikdy neudělají. A tady je ten důvod. Těstoviny jsou stále stejné. Klíč tkví v postupu.

Poté, co těstoviny ve vroucí vodě mírně změknou, slijte je, ALE vody se nezbavujte a těstoviny neproplachujte. Smyly byste z nich veškerou chuť, která jim ještě po uvaření zbyla. A pozor, nevařte těstoviny příliš dlouho, je lepší, když budou na skus ještě trochu tvrdé. Vzápětí vysvětlíme proč.

Necháme dojít v omáčce

Takto uvařené těstoviny totiž nevysypeme na talíř, nýbrž vsypeme do omáčky, která se nám připravuje vedle. Těstoviny s omáčkou důkladně promícháme a necháme pár minut pod pokličkou dusit, aby nasákly chuť surovin v omáčce. Poté vezmeme naběračku a do hrnce s těstovinami a omáčkou přilijeme trochu vody po vaření těstovin. To je totiž trik, který navrátí pokrmu část vařením ztracené chuti. K tomu ještě do hrnce přidáme celé máslo, pár kapek olivového oleje a přimícháme také strouhaný sýr. Tím celý pokrm získá tu správnou krémovou konzistenci.