David Hampl
13 října, 2019

Léto už je sice nenávratně pryč, ale mnozí z nás si určitě ještě teď vybaví pobyt u vody s langošem v ruce. Nemusíte truchlit, tuto skvělou a chutnou pochoutku si můžete klidně udělat i sami doma. Máme pro vás tradiční recept!

Co budete potřebovat?

Na přípravu našich skvělých langošů budete potřebovat dvacet gramů droždí, dvě polévkové lžíce mouky, čtyři lžíce vlažné vody, dále jeden kilogram hladké mouky, sto padesát gramů brambor, dvacet pět gramů soli, trochu cukru a vodu.

Jak na to?

Začněte tím, že si doměkka uvařte brambory. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte najemno. Dále si z droždí, mouky a vody připravte kvásek. Do něj pak přimíchejte všechny ostatní ingredience, tedy mouku, brambory, sůl a vodu. Nejlépe rukama vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě přibližně půl hodiny vykynout. Těsto poté rozdělte na menší bochánky a ty pak nejprve rozválejte pomocí válečku na těsto a následně dotvořte za pomoci rukou tak, aby vznikly typické tenké placky. Placky by měly být pevné a neměly by se trhat. Posledním krokem je již jen vložení placky na pánev do rozpáleného oleje a smažení po dobu přibližně minuty a půl z každé strany. Poté hotový langoš můžete „osušit“ pomocí papírové utěrky, která vysaje přebytečný tuk. Nejlepší je konzumovat je ještě teplé s tím, s čím je máte nejraději.

Několik informací na závěr

Asi většina z vás ví, že langoše pocházejí původně z Maďarska. Název langoš pochází z maďarského slova láng, které znamená plamen. V minulosti se totiž langoše pekly v troubě, tedy blízko plamenů a původně se vyráběly z těsta, které se podobá těstu na chleba. Postupem doby se recept na ně mírně změnil a kynuté placky se začaly smažit. Zatímco u nás langoše většinou konzumujeme s kečupem, česnekem a sýrem, v Maďarsku se jedí především se šunkou, lečem či zakysanou smetanou.

Sdílejte článek