Pravá italská focaccia: Podobna jako pizza, no chutnější, vzdušnější, křupavější a jednodušší na přípravu!

Focaccia – tenký chlebík z pšeničné mouky, který je považován za předchůdce dnes známé pizzy. Má podobný tvar a dokonce i chuť. Peče se však velmi rychle a můžete ji jíst i samostatně, což je obrovská výhoda. Základem klasické Focaccia je mouka, olivový olej, sůl a voda. Samozřejmě, že mnozí kuchaři už tradiční recepty vylepšili a přidali do těsta různé jiné suroviny jako například sušená rajčata, olivy, česnek nebo kapary. My doporučujeme například přidat rozmarýn a mořskou sůl. Chuť je nenapodobitelná.

Co budete potřebovat

  • 500 g pšeničné mouky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 80 ml olivového oleje
  • 250 ml vody
  • rozmarýn dle chuti

Jak na to?

Nejdříve si ve velké misce smícháme polohrubou mouku se sušeným droždím a přidáme sůl, olivový olej a zalijeme to teplou vodou. Těsto vypracujeme rukama tak, aby mělo elastickou formu a když do něj zatlačíte prstem, mělo by být pružné. Z těsta vypracujeme jednotnou hrudku a na povrchu ji potřeme olivovým olejem. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme 30 minut odpočívat někde v teple.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Když máme těsto nakynuté, vyválíme ho do tvaru obdélníku a na vrch přidáme pár větviček rozmarýnu. Na vrch ještě nasypeme trošku mořské soli. Focaccia pečeme na 200 stupňů asi 25 minut. Když je upečená, opět ji na vrchu potřeme olivovým olejem.

Čtěte také: Cuketa, cuketa, cuketa… Připravte si tuto přílohu, která může být i hlavním chodem! Jde o Zapečenou plněnou cuketu!

Víte v čem spočívá to kouzlo? Focaccia můžete jíst i teplou a podávat ji můžete například i k masu nebo steakům. Dobrou chuť!